Доступність посилання

ТОП новини

Потрібна не федералізація Україні, а децентралізація влади – фахівці


Проросійські активісти у Луганську, 14 квітня 2014 року
Проросійські активісти у Луганську, 14 квітня 2014 року
Київ – Реформа місцевого самоуправління – це те, що негайно потрібно Україні для виходу з політичної та економічної кризи, говорять експерти, які розробляють зміни до Конституції України. Серед змін і такі, які дозволять створити належні умови для розвитку місцевих громад. Саме децентралізації влади потребують територіальні громади у різних куточках України, кажуть вони. Водночас, озброєні «зелені чоловічки», захоплюючи адміністративні будівлі на Донбасі, вимагають федералізації. Соціологи ж повідомляють, що наразі дві третини українців виступають за унітарність України, але підтримують передачу повноважень місцевим громадам.

14 квітня на погоджувальній раді виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що українська влада не виключає проведення референдуму щодо територіального устрою України. На його думку, більшість громадян України віддасть голоси за унітарну державу.

Референдум може відбутись паралельно з президентськими виборами 25 травня, якщо відповідне рішення ухвалять українські парламентарі.

Проте українські політики кажуть, що федералізація була б не лише помилкою, а коштувала б українцям держави. Українські урядовці звертають увагу на те, що ті політичні сили, які нині вимагають федералізації української держави, насправді виступають проти її існування як такого. І ними, тобто відповідними заявами комуністів і представників Партії регіонів, за словами першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми, мають займатися відповідні державні органи.

Уряд також звернувся до Верховної Ради з проханням дати оцінку депутатам, які підбурюють сепаратистів. Серед тих, кого журналісти зафіксували на мітингах сепаратистів у Донбасі, депутати-регіонали Владислав Лук’янов, Олег Царьов та інші.
Озброєні чоловіки біля будівлі СБУ у Слов'янську, 14 квітня 2014 року
Озброєні чоловіки біля будівлі СБУ у Слов'янську, 14 квітня 2014 року

Федералізація – шлях до втрати державності – експерти

Колишній президент України Леонід Кучма в інтерв’ю Радіо Свобода наголошує, що ніколи в історії федеральний устрій не був нав’язаний державам, які його обрали, згори, а тим більше сусідами.
Ніколи федерація не робилася зверху. Це однозначно потуги Росії розвалити Україну
Леонід Кучма

«Ніколи федерація, давайте подивимося на світовий досвід, не робилася зверху. Я не знаю історичних прикладів таких. Завжди маленькі суб’єкти об’єднувалися для захисту своїх інтересів, князівства і так далі. А щоб взяти унітарну країну поділити на шматки – це однозначно побажання Росії і потуги Росії розвалити Україну. Нехай вони сусідам своїм порадять, хто в Митному союзі», – наголосив Кучма.

Спираючись на міжнародний досвід, українські фахівці та політики
опрацьовують ключові положення державної Концепції розвитку місцевого самоврядування. Напередодні віце-прем’єр-міністр з проблем регіонального розвитку Володимир Гройсман роз’яснив журналістам засади цієї концепції.

Її завдання – зміна «не облич при владі, а системи влади, яка дозволить людям владою керувати», зазначив урядовець.
Ми пропонуємо передати повноваження містам і селам, територіальним громадам
Володимир Гройсман

«Ми говоримо про децентралізацію влади, тобто, про формування якісного середовища для життя людей. Ми виходимо з ідеєю не федералізації, яка передбачає передачу повноважень одному «царю» на певній території, – ми пропонуємо передати повноваження містам і селам, територіальним громадам. Тобто, щоб міська, районна, сільська ради отримали повноваження, котрі дозволять мешканцям цих територій самостійно вирішувати, як розвивати транспортну інфраструктуру чи систему охорони здоров’я, як підтримати освіту», – пояснив Гройсман.

Громади, замість віддавати зароблені кошти у центр, мають їх використовувати для розвитку своєї території. Частина податків повинна залишатись у розпорядженні територіальної громади, зазначив урядовець.
Зіткнення проросійських і проукраїнських активістів у Харкові, 13 квітня 2014 року
Зіткнення проросійських і проукраїнських активістів у Харкові, 13 квітня 2014 року

Західний досвід самоврядування прийнятний і для України – експерти

Україні варто запозичити досвід не федеративних держав, а країн з високим рівнем розвитку місцевого самоврядування, як от Польщі чи Франції, вважає політолог Ігор Жданов. Він упевнений, що ні в кого в Україні немає сумнівів, що децентралізація державного управління і фінансування конче потрібна.
Сидячи у Києві, неможливо визначити, які школи і скільки шкіл треба будувати у якомусь містечку на Вінниччині, нехай на місці люди самі вирішують
Ігор Жданов

«Євросоюз використовує принцип субсидарності. Він означає, що всі можливі справи зверху треба передавати на найнижчий рівень. Давайте збагнемо, що, сидячи у Києві, неможливо визначити, які школи і скільки шкіл треба будувати у якомусь містечку на Вінниччині, нехай на місці люди самі вирішують. Але при цьому повноваження органів місцевого самоврядування мають бути забезпечені фінансово, треба визначити, які податки там на місцях залишаються», – зазначив експерт.

Серед експертів, які консультують Україну, і фахівці міжнародних організацій, серед яких ОБСЄ. За словами спеціального представника голови ОБСЄ з питань України Тіма Гульдіманна, Київ має передати повноваження місцевим (територіальним) громадам. Посол також заявив, що більшість українців розуміють різницю між децентралізацією і федералізацією і підтримують якраз децентралізацію.
Люди здебільшого розуміють різницю між децентралізацією і федералізацією і висловлюють підтримку якраз децентралізації
Тіма Гульдіманна

«Під час поїздок ми побачили, що і на півдні, і на заході стоять питання щодо соціально-економічної ситуації, децентралізації влади, а також питання державної монополії на використання сили. Люди здебільшого розуміють різницю між децентралізацією і федералізацією і висловлюють підтримку якраз децентралізації, що дозволить збільшити повноваження їхніх громад», – сказав журналістам Гульдіманн.

А що думають представники місцевих громад і органів самоврядування? Радіо Свобода поцікавилось у депутата міської ради Трускавця Михайла Хомича. Він відповів, що територіальні громади давно чекають децентралізації і мають свої плани, як забезпечити за нових умов нормальне життя громади.
Ми повинні залишати у себе ну як мінімум 50 відсотків коштів, які зібрали через податки
Михайло Хомич

«Повноваження у місцеві ради і громади мають перейти з Києва по максимуму. Ми повинні залишати у себе, ну, як мінімум, 50 відсотків коштів, які зібрали через податки. Ми розуміємо, що центральна влада повинна армію утримувати, державні завдання вирішувати. Бо ті гроші, які після оберту до центру нам повертають для місцевих потреб, повинні від початку у нас залишатись. І не казначейство повинне вирішувати, скільки коштів нам потрібні на ремонт доріг чи на освіту, а саме громада. Тоді не буде заворушень у Донецьку чи Луганську», – вважає Хомич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG