Доступність посилання

ТОП новини

Український «Майдан» на фестивалі у Каннах


Кадр з фільму Сергія Лозниці «Майдан»
Кадр з фільму Сергія Лозниці «Майдан»
На 67-му Каннському кінофестивалі для України 21 травня – найважливіший день. В рамках спеціального показу офіційної програми демонстрували стрічку Сергія Лозниці «Майдан» та «Плем’я» Михайла Слабошпицького (фільм про глухонімих, де ролі виконують непрофесійні актори, а озвучення чи субтитри відсутні). Одна з них претендує на одну з головних нагород, інша – змагається на «Тижні критики» і претендує на нагороду «Золота камера» за найкращий дебют. Ще напередодні довкола стрічок про українську революцію ажіотаж не вщухав як серед глядачів, так і серед представників світових ЗМІ, яблуку не було де впасти і під час їхніх показів.

Запрошення на показ двогодинного фільму «Майдан» Сергія Лозниці розлетілись ще задовго до дня прем’єри. Ще більший ажіотаж викликав сам режисер, який одразу по приїзді у Канни відмовився давати коментарі російським ЗМІ. Як наслідок, до українського павільйону на 67-му Каннському фестивалі завітало стільки людей, що довелось розширювати територію за рахунок сусідів – павільйону Азербайджану.

«Ми об’єднали тераси з Азербайджаном, які сказали: «наша земля – це ваша земля». Сергій Лозниця почав свою прес-конференцію з промови про свого колегу режисера Олега Сенцова, якого ФСБ Росії затримало в Криму. Просив підтримати і поширити інформацію. А публіка, яка була на прес-показі зранку, сприймала фільм емоційно, перейнялася цією тематикою і ставила дуже багато запитань, як це все в Україні було насправді», – розповіла Радіо Свобода координатор українського павільйону Олександра Миколишин.

«Майдан» для Сергія Лозниці став першим фільмом у його кар’єрі документаліста, коли режисеру довелось стежити за подіями реального життя, навіть не уявляючи, чим і коли це все може закінчитися. Заради стрічки, йому довелось надовго відкласти інший свій фільм про «Бабин Яр», розповів генеральний директор кінофестивалю «Молодість», який став одним із організаторів українського павільйону Андрій Халпахчі.
Режисер Сергій Лозниця
Режисер Сергій Лозниця

«Він приїхав шукати локації і потрапив у вир подій, які відбувались на Майдані, і треба віддати належне Сергієві, він є фантастичним монтажером. Він встиг змонтувати цю картину і відправити її на Каннський фестиваль. Безумовно, що допомогло його ім’я і сама подія, яка зацікавила фестиваль, так що цей фільм прийняли до офіційної програми», – каже він.

Фільм охоплює події 90 днів на Майдані і містить також кадри, зняті журналістами Радіо Свобода на вулиці Інститутській та з готелю «Україна». Цю стрічку Сергій Лозниця розділив на чотири частини: «Пролог», «Торжество», «Бойові дії» та «Посткриптум», хоча для себе особисто розділив на дві: на карнавальну та трагічну. Буквально за декілька днів до прем’єри команда режисера вирішила додати до фільму і саунд-трек. Ним стала пісня «Вітя, чао».

Чи отримає нагороду «Майдан» у Каннах – стане відомо після 23 травня. В Україні ж його обіцяють показати фільм влітку на Одеському кінофестивалі.

Раніше, іноземна публіка у Каннах встигла переглянути п’ять документальних короткометражок про Майдан: «Небесна сотня», фільми «Кіно громадянських протестів», «Чорна книга Майдану», «Київ. Війна на Інститутській», та «Жінки Майдану».
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG