Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче везти «гуманітарну допомогу для України» попри застереження Києва


Автоколона Міністерства надзвичайних ситуацій Росії з «гуманітарною допомогою» для України вирушає до кордону з Україною в Ростовській області в неділю, повідомив у суботу речник МНС Олександр Дробишевський.

Як сказав він російському агентству «Інтерфакс», планували, що колона вирушить із Підмосков’я вже в суботу, але відклали виїзд, щоб додати до неї нові вантажі. Тепер вони мають скласти 90 тон, а не 60, як розраховували спершу.

Інший, неназваний представник міністерства заявив агентству, що вантаж мають доставити на неуточнений прикордонний перехід на кордоні з Україною в Ростовській області, а далі «його направлять потерпілому населенню Південного Сходу України».

Раніше в суботу Міністерство закордонних справ України заявило про неможливість прийняти таку «гуманітарну допомогу», яку Росія хотіла направити «в Луганськ і Донецьк, а також, можливо, в інші регіони України, де перебувають біженці». В Києві наголосили, що вантаж прийняти неможливо з огляду на невизначеність його кінцевого адресата. Зокрема, заявили в МЗС, громадяни України на території держави ніяк не можуть бути «біженцями», бо це визначення стосується тільки втікачів до інших країн.

Київ у зв’язку з цим наголосив, що «найважливішим кроком з боку російської сторони, який міг би сприяти врегулюванню ситуації у східних областях України, стала б практична підтримка реалізації мирного плану президента України Петра Порошенка, а також виконання умов, сформульованих у висновках Європейської ради щодо України від 27 червня 2014 року».

На кордоні між Ростовською областю Росії і Луганщиною кілька прикордонних пунктів пропуску з українського боку фактично контролюють збройні проросійські сепаратисти. Україна оголосила їх закритими; Росія, всупереч своїм договірним зобов’язанням, продовжує пропуск через ці пункти.

У Росії щоразу твердять про події на «Південному Сході України», хоча підтримувані Москвою сепаратисти діють тільки на частині двох східних областей, Луганської і Донецької.

XS
SM
MD
LG