Доступність посилання

ТОП новини

Україна наводить докази причетності Росії до збитого «Боїнга»


Затримано двох росіян, коригувальників вогню – Наливайченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Затримано двох росіян, коригувальників вогню – Наливайченко

Київ – Українські урядовці та силовики оприлюднили низку доказів російської причетності до запуску ракети, яка збила малайзійський пасажирський літак в небі над Донбасом. В СБУ наводять і переговори екстремістів, і навіть запевняють, що впіймали двох коригувальників вогню. Експерт з авіаційного права наголошує, що розслідувати інцидент має Україна із залученням держав, які постраждали через падіння літака, але без участі Росії. В Україні порушено карну справу за статтею «Теракт». Український глава держави вважає, що збитий літак є підставою для того, щоб весь світ долучився до припинення агресії проти України.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

«Боїнг-777» збили на сході України проросійські бойовики з зенітного ракетного комплексу «Бук», – заявив у п’ятницю журналістам очільник СБУ Валентин Наливайченко. За словами посадовця, зібрані докази, зокрема, записи розмов екстремістів, свідчать: «Бук» завезли в Україну безпосередньо перед терактом. І самі бойовики підтверджують, що «Бук» заходив разом із екіпажем з території Російської Федерації.

«Важливим є обов’язкове оприлюднення всіх доказових баз не лише дій терористів, але також щодо злочинних дій прикордонників та прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, які сприяли і переправляли зі свого боку кордону зброю, включаючи зенітний ракетний комплекс «Бук», застосований проти мирних жителів Європи, Малайзії та інших країн. Ми затримали двох коригувальників вогню: російських військових, які намагалися перетнути кордон у бік Росії. Їхні допити стануть елементом доказової бази, яку ми оприлюднимо», – наголосив керівник СБУ.

Валентин Наливайченко також повідомив, що Служба безпеки України порушила за фактом збиття пасажирського літака кримінальну справу за статтею 258 частина 3 Кримінального кодексу «терористичний акт».

«Розвідники» МВС побачили, як «Бук» вертався до Росії

Арсен Аваков
Арсен Аваков

У ніч на п’ятницю зафіксовано переміщення тягача з ракетним комплексом «Бук» у бік кордону з Російською Федерацією. Як стверджує міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, імовірно цей ракетний комплекс здійснив постріл по цивільному малайзійському авіалайнеру.

На відеозаписі видно розчохлені ракети. Дві ракети на місці – середню не видно
Арсен Аваков

«Підрозділи прихованого спостереження МВС України 18 липня о 4:50 ранку зафіксували тягач із завантаженим гусеничним ракетним комплексом, що рухався у напрямку через Краснодон, у бік кордону з Російською Федерацією. На відеозаписі видно розчохлені ракети. Дві ракети на місці – середню не видно. Відбувається аналіз цієї та іншої зібраної інформації», – написав Аваков на своїй сторінці у Facebook у п’ятницю.

А радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що цей зенітно-ракетний комплекс «Бук» вночі з 17 на 18 липня було вивезено до Росії.

Терорист Стрєлков, він же Гіркін, уночі приїжджав до Сніжного для врегулювання ситуації зі збитим «Боїнгом»
Антон Геращенко

«За останньою інформацією, терорист Стрєлков, він же Гіркін, уночі приїжджав до Сніжного для врегулювання ситуації зі збитим малайзійським «Боїнгом». Уночі установку «Бук», із якої запустили ракету, було вивезено на територію РФ, де її, швидше за все, знищать», – написав Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Україна, а не Росія, має розслідувати катастрофу в своєму небі – експерт

Раніше екстремісти у соцмережах обіцяли, що повезуть бортові самописці зі збитого літака до Москви. Такий крок є неприпустимим, адже Росія не має жодних повноважень для участі в розслідуванні авіакатастрофи в Україні, зазначає експерт з авіаційного права Андрій Козлов.

«Україна – єдина країна, яка повинна проводити розслідування обставин загибелі літака, відповідно до вимог Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію від 1946 року. Конвенція наділяє повноваженнями розслідувати авіаційну подію державу, на території якої вона сталася», – наголосив експерт.

І додав, що до розслідування в ролі членів комісії можуть бути залучені представники інших країн, для огляду місця події та збору доказів – повноважні представники, які можуть представляти і країну, де сталася катастрофа, і держав, яким належав літак, які розробляли чи виготовляли його, або чиї громадяни були на борту.

Андрій Козлов прогнозує, що Україна намагатиметься через суд повернути речові докази, якщо їх вивезуть до Росії, В такому випадку, надія на успіх позову є примарною, вважає експерт.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Збитий в українському небі пасажирський літак – свідчення того, що військовий конфлікт вийшов за межі України, відтак зупиняти агресію доведеться зусиллями багатьох країн, заявив в офіційному зверненні президент України Петро Порошенко.

«Я хочу повідомити, що один із лідерів бойовиків у бесіді зі своїм закордонним російським куратором, полковником Головного розвідувального управління Російської Федерації Василем Гераніним вихвалявся збитим лайнером. Черговим трофеєм встигли похвалитися й інші терористи-диверсанти. За останні дні це вже третій трагічний випадок після того, як з російської території було збито українські військові літаки Ан-26 та Су-25. Зовнішня агресія проти України – не лише наша проблема, це загроза європейській і глобальній безпеці. Її подолання потребує спільних зусиль», – наголосив президент.

Ще до авіакатастрофи Петро Порошенко заявляв, що треба змінити тактику АТО. Зокрема, залучивши до неї збройні сили інших держав.

Після катастрофи малайзійського пасажирського літака над Донеччиною українська влада поінформувала Європейську організацію з безпеки аеронавігації («Євроконтроль») про закриття всіх маршрутів над Східною Україною, в так званому Дніпропетровському районі польотної інформації.

Низка авіакомпаній скасувала свої рейси над усією українською територією.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG