Доступність посилання

ТОП новини

Чому взяття Савур-Могили є великою перемогою?


Українська армія взяла під контроль стратегічну висоту – Савур-Могилу. Укріплений пункт розташований на висоті 277 метрів над рівнем моря на кордоні Донецької, Луганської областей та Ростовської області Росії, і є надзвичайно зручною позицією для захисту і ведення наступальних дій. Саме звідси бойовики обстрілювали сили української армії, що були перекинуті в район Маринівки для контролю державного кордону. Втім, через постійні артилерійські обстріли з боку бойовиків та російської сторони підрозділи Збройних сил були фактично відрізані від основних сил АТО, несли значні втрати вбитими та пораненими. І лише зараз, після захоплення Савур-Могили, військові змогли «прорубати» коридор до десантників, сили яких майже вичерпались.

Те, що ситуація на кордоні була справді критична, підтверджують і дружини військовослужбовців, які зараз під ударом. Дружина одного з десантників 79-ї бригади Ірина Толкачова вже не один день обриває телефони керівництва армії та оббиває пороги владних кабінетів.

«По них стріляють з одного боку сепаратисти, з іншого боку росіяни стріляють «Градами». Град засипає настільки, що там вигорає вся земля. Техніка, артилерійська зброя, міномети, гранатомети – всього цього вже нема. Все це згоріло. У наших хлопців одне спасіння – вони там накопали собі глибокі бліндажі і окопи і там від обстрілів рятуються», – розповіла дружина десантника з 79-ї бригади Ірина Толкачова.

Понад два тижні українські військові тримали оборону фактично у повному оточенні. Представники АТО зізнаються, що не вдавалось налагодити навіть постачання провізією. За інформацією журналіста Юрія Бутусова, яку він отримав від командирів на передовій, за цей час тут загинуло понад шістдесят військових і понад три сотні були поранені. Тепер же ж, запевняє речник РНБО Андрій Лисенко, оточення вдалось розірвати.

Допомога досі дійшла не до всіх

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Зараз, коли Савур-Могила зайнята, наших бійців ніхто в спину обстрілювати не буде. Тобто з’явилася можливість безперешкодно доставляти і боєприпаси, і воду, і все необхідне для наших хлопців. Загроза залишається тільки з боку Російської Федерації. Тобто Савур-Могила – це велика перемога вже сьогодні», – заявив Андрій Лисенко.

Втім, поки що особливих змін не відбулось. Дружини десантників постійно контактують із чоловіками та заявляють, що, попри обіцянки і запевнення військових начальників, частина бійців досі не отримала ніякої допомоги. Перша колона з постачанням заїхала лише в понеділок після обіду.

«Слава Богу, якась допомога дійшла, але це дуже мало. І не до всіх дійшла. Там по дорозі її розбили. Дещо погоріло, дещо дійшло. Це провізія, вода, ліки і запас зброї. Але на одній точці сказали, що калібр не підходить. Тобто наших хлопців знову залишили без зброї», – розповідає одна з дружин.

Будь-яка наша перемога може бути знівельована – експерт

Найбільше ж, кажуть жінки, військові потерпають від бездіяльності, адже відповідати на обстріли з боку російського кордону їм заборонили.

Про те, що стріляти у відповідь не можна за будь-яких умов, говорить і військовий експерт Сергій Згурець. Варіанту прямої агресії з боку Росії ніхто поки що не відкидав, тому на провокації піддаватись не слід.

Згурець переконаний, що за взяття Савур-Могили українські війська заплатили високу ціну, але не слід переоцінювати значення цієї перемоги в перебігу АТО.

З іншої сторони стоїть країна, тихцем перевозить зброю і передає цю зброю терористам
Сергій Згурець

«Ми повинні усвідомлювати, що з іншої сторони стоїть країна, яка має мільйонну армію. Яка тихцем перевозить зброю і передає цю зброю терористам. І це нагадує достатньо складну м’ясорубку. В цих умовах будь-яка наша перемога може бути знівельована діями Російської Федерації, яка може посунути купу озброєння далекобійного і завдати суттєвої шкоди українським військам», – вважає військовий експерт Сергій Згурець.

Разом з тим, прес-центр АТО повідомляє, що Савур-Могила – не єдиний нинішній успіх армії. Також під контроль вдалось взяти Дебальцеве, війська увійшли до Шахтарська, Тореза та Лутугіного. Тривають бої за звільнення Сніжного та Первомайська.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG