Доступність посилання

ТОП новини

Уряд взяв курс на детінізацію зарплат


У проекті податкової реформи, яку держава винесла на громадське обговорення, пропонують реформувати так звані зарплатні податки. Нинішня їх модель, кажуть у Державній фіскальній службі, не сприяє «білим» зарплатам. Водночас у профільному парламентському комітеті вважають, що самого лише перегляду таких податків недостатньо.

Нинішня урядова концепція реформування податкової системи пропонує кілька нових моделей так званих зарплатних податків, а саме: єдиного соціального внеску і податку на доходи фізичних осіб. Їх пропонують знизити. Загалом сенс пропонованих новацій у тому, щоб зменшити навантаження на фонд оплати праці, яке нині є одним із найвищих у Європі.

Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус каже, що нинішня ситуація із зарплатними податками породжує величезний попит на готівку, яка, зрештою, переважно осідає в конвертах.Звідси і «тіньові» зарплати. «На сьогодні близько 20 мільярдів (а я думаю, що й більше) це «сірі» або «чорні» зарплати в конвертах. У поєднанні ПДФО і ЄСВ фактично складають ось цю групу витрат, які лягають на роботодавця. Тож нам тут треба наближатися до Європи», – зазначив він.

Фото з сайту Державної фіскальної служби
Фото з сайту Державної фіскальної служби

Виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «Case-Україна» Дмитро Боярчук пропозиції уряду оцінює позитивно. На його думку, і малий,і середній, і великий бізнес зацікавлені в тому, щоб відмовитися від зарплат у конвертах.

Бізнес виграє, бо не потрібно ховатися, шукати конвертаційні центри
Дмитро Боярчук

«Бізнес виграє, бо непотрібно ховатися, шукати конвертаційні центри, які також беруть певну маржу за свої послуги, за те, що повертають кейс із грошима. Це, можливо, буде для бізнесу трохи дорожче коштувати, але всі зацікавлені, щоб через це не боліла голова», – вважає експерт.

Детінізація полягає не лише у зміні податків – Розенко

Павло Розенко
Павло Розенко

Заступник голови парламентського комітету з питань соцполітики і праці, народний депутат від УДАРу Павло Розенко зазначає, що перегляду ставок зарплатних податків недостатньо для того, щоб вивести зарплати з тіні. За його словами, така мета потребує системного підходу.

«Детінізація – це не лише зменшення єдиного соціального внеску. Це комплексні реформи всієї економіки України. В першу чергу це зниження тиску на бізнес і чесна судова система», – каже Павло Розенко.

«Хоча, безумовно, зниження єдиного соціального внеску – це один із факторів. Хоча за тими пропозиціями, які оприлюднили в уряді, суттєвого зниження ставки єдиного соціального внеску не буде», – вважає він.

Фото з сайту Державної фіскальної служби
Фото з сайту Державної фіскальної служби

Крім того, на думку Павла Розенка, заходи з детінізації зарплат мали б торкнутися і Фонду соціального страхування. За словами парламентаря, нинішній підхід цього органу до роботи є одним із чинників, які спонукають роботодавців до «тіньової» зарплати.

Фото з сайту Державної фіскальної служби
Фото з сайту Державної фіскальної служби

Серед запитань, які ставлять фахівці, аналізуючи запропоновану урядом концепцію, – за рахунок чого держава компенсуватиме втрати, яких після зміни єдиного соціального внеску зазнають надходження до Пенсійного фонду. У Державній фіскальній службі кажуть, що пропоновані урядом зміни до податкової системи в комплексі знімуть цю проблему.

Водночас, за словами Ігоря Білоруса, варто відвикати від того, що будь-які ініціативи у галузі фіскальної політики гальмуватимуться через потреби Пенсійного фонду. «Ми не можемо постійно під це підв’язуватися. Нам потрібно рухатися вперед», – каже голова відомства.

Обговорення концепції реформування податкової системи, запропонованої урядом, триватиме упродовж серпня. У Державній фіскальній службі сподіваються, що проект податкових новацій у Верховній Раді розглянуть на засіданні 2 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG