Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готова озброювати іракських курдів


Німеччина заявляє, що готова надати озброєння та іншу військову допомогу іракським курдам, які нині протистоять ісламістам на півночі Іраку. Рішення вважають незвичним для Берліна, який із часів Другої світової війни уникає участі в міжнародних конфліктах і буквально днями по суті відмовив Україні в такій допомозі.

Німеччина готова зробити те саме, що й інші європейські країни, щоб допомогти озброєннями курдам на Півночі Іраку в їхній боротьбі проти ісламістського угруповання «Ісламська держава», заявив у Берліні міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр.

«Ми можемо передбачити надання й подальшої військової допомоги, серед того також і озброєнь. Велика Британія, Італія і Франція вже вирішили надіслати таку допомогу, і ми теж готові зробити це. І, звичайно, ми узгодимо це в тісній співпраці з європейськими й міжнародними партнерами», – заявив він.

Ми готові в рамках наших можливостей надати і зброю й боєприпаси бійцям на Півночі Іраку, які протистоять «Ісламській державі»
Урзула фон дер Ляєн

Міністр оборони Німеччини Урзула фон дер Ляєн, зі свого боку, повідомила, що вже найближчими днями іракським курдам відправлять нелетальне обладнання: бронежилети, міношукачі, засоби електроживлення, прилади нічного бачення. При цьому вона наголосила: «Ми також у принципі готові в рамках наших можливостей надати і зброю й боєприпаси бійцям на Півночі Іраку, які протистоять «Ісламській державі».

Німеччина змінює позицію

Наприкінці минулого тижня в Європейському союзі вирішили віддати окремим країнам-членам можливість рішення про допомогу іракським курдам, які в рамках широкої автономії в Іраку мають власні збройні формування «пешмерґа». Північ Іраку, де живуть переважно курди, є одним із регіонів цієї країни, де чималі території захопило останнім часом іраксько-сирійське радикальне ісламістське угруповання «Ісламська держава». Кілька держав ЄС уже вирішили надати таку військову допомогу, щоб курди у співпраці з військами центрального уряду Іраку могли подолали ісламістів.

Німеччина, не забуваючи про своє нацистське минуле, від Другої світової війни й дотепер уникала прямої участі у воєнних конфліктах, хоча її військові були серед міжнародних миротворців в Афганістані під егідою ООН. Ця країна, що є третім у світі експортером озброєнь, також досі виключала їхнє постачання до зон збройних конфліктів.

Ісламістів бояться, а підтримуваних Росією сепаратистів – ні?

Та нині, особливо після вбивства «Ісламською державою» американського журналіста Джеймза Фолі, в Берліні обґрунтовують своє рішення цією та іншими «варварськими діями» ісламістів, скоєними останнім часом, і тим, що їхні подальші успіхи можуть створити загрозу і для всього регіону, і для Європи.

Лише кілька днів тому Німеччина, за повідомленнями російських агентств, не дала позитивної відповіді на схоже прохання України, хоча Київ веде власну боротьбу зі збройними сепаратистами, що мають істотну підтримку від Росії. З таким проханням надати військову допомогу звертався до Євросоюзу й до союзу НАТО міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG