Доступність посилання

ТОП новини

У переобраному парламенті бракуватиме 20-30 депутатів-мажоритарників із Криму та Донбасу – Черненко


Олександр Черненко
Олександр Черненко

Президент Петро Порошенко заявляє, що ухвалить рішення про перевибори парламенту після консультацій із фракціями і керівництвом ВР, «керуючись волею народу». За його словами, конституційні підстави для ухвалення такого рішення будуть на День незалежності. У цей день минає місяць відтоді, як у парламенті припинила своє існування коаліція. Між тим заступник голови ЦВК Андрій Магера раніше заявив, що юридичні підстави для розпуску парламенту та призначення нових виборів з’являться на кілька днів пізніше – 27 серпня. Однак голова Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що, скоріш за все, президент таки оголосить про парламентські вибори саме в неділю 24 серпня і виборча система, очевидно, вже змінена не буде.

– Думаю, що 24-го Порошенко може оголосити про сам намір. Але, щоб дотримати усі юридичні формальності, указ буде підписано 26 чи 27 серпня. А 24-го президент лише заявить про це відкрито. Думаю, буде так, бо юридично було би правильно, аби указ видати після вихідних.

– В такому разі коли мають відбутися позачергові вибори?

Зараз кампанія триває 60 днів. Отже, вибори відбудуться 26 жовтня
Олександр Черненко

– Оскільки не змінили закон про вибори і не скоротили виборчу кампанію, то зараз кампанія триває 60 днів. Отже, вибори відбудуться 26 жовтня.

– Наскільки вірогідно, що ще зможуть змінити виборче законодавство?

Виборча система, очевидно, вже змінена не буде
Олександр Черненко

– Якщо вибори будуть оголошені 26-27 серпня, то кампанія почнеться вже на наступний день. І міняти закон в частині висування чи виборчої системи вже не можна буде – бо вибори вже розпочалися. Але в питаннях процедурного плану – формування комісій, фінансування – можливо, Верховна Рада розгляне такі зміни на початку вересня. Але виборча система, очевидно, вже змінена не буде.

– А парламент може якісно змінитися при збережені старої виборчої системи?

Навряд чи це буде реформаторський парламент мрії, але, порівняно із чинним парламентом, новообраний матиме більш прогресивний склад
Олександр Черненко

– Думаю, у будь-кому разі парламент зміниться. І партії зміняться, і відбудуться серйозні зміни в мажоритарних округах. Взагалі, я не поділяю думки, що новообраний парламент за таких умов буде ще грішим. Навряд чи це буде реформаторський парламент мрії, але, порівняно із чинним парламентом, новообраний матиме більш прогресивний склад.

– Чи зможуть обрати своїх депутатів кримчани?

Думаю, що для кримчан та інших переміщених осіб буде застосовуватися процедура голосування, коли вони голосуватимуть лише за партійні списки
Олександр Черненко

– В Криму на самих округах – а це дванадцять округів – вибори не відбудуться. Сьогодні навіть проблематичним є проведення виборів на тих округах, які перебувають під контролем терористів. А це ще 10-15 округів. Взагалі, треба бути готовим до того, що до нового парламенту не буде обрано від 20 до 30 депутатів по мажоритарних округах Криму і Донбасу.

Думаю, що для кримчан та інших переміщених осіб буде застосовуватися процедура голосування, коли вони голосуватимуть лише за партійні списки. На парламентських виборах 2012 року ті, хто тимчасово змінював місце голосування без зміни виборчої адреси – вони не голосували за мажоритарних кандидатів, а лише за партії.

– А хто головні претенденти на електоральну спадщину Партії регіонів?

Сьогодні треба розібратися: що таке електоральна спадщина Партії регіонів. Сьогодні електоральне ядро Партії регіонів дуже дезорієнтоване. Думаю, багато з них просто не знають, за кого їм голосувати
Олександр Черненко

– Сьогодні треба розібратися: що таке електоральна спадщина Партії регіонів. Навіть при тих 30%, які вона мала – багато було бюджетників та інших людей, хто підтримував її не тому, що належали до електорату регіоналів.

Сьогодні електоральне ядро Партії регіонів дуже дезорієнтоване. Думаю, багато з них просто не знають, за кого їм голосувати. Треба бути готовим до того, що багато хто з них просто проігнорує вибори. Тож, якщо ми раніше мали на сході штучно завищену явку – через адмінресурс мобілізувала людей Партія регіонів – то сьогодні ми там матимемо явку помітно нижчу.

Безперечно, частину цих голосів візьме «Сильна Україна», частину візьмуть якісь нові радикальні рухи, ну і безперечно сама Партія регіонів до прохідного бар’єру може підібратися. Частина голосуватиме за «Солідарність» – є такі, хто завжди голосують за партію влади, хоч би як вона називалась…

Але більша частина електорату Партії регіонів ще визначається.

– Напередодні експерти неодноразово зазначали, що президентським силам було би варто йти на вибори іменним блоком. Як це питання вирішити в рамках чинного виборчого законодавства?

– Сьогодні іменні блоки чи партії навряд чи братимуть участь у виборах. Думаю, що будуть просто зусилля агітаційної кампанії скеровані на прив’язку певної партії до прізвища Порошенка. Припускаю, що максимально це у зовнішній рекламі пояснюватимуть, щоб ні в кого не виникало питань.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG