Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Росію скасувати рішення про входження «гуманітарного конвою» в Україну


«Російський конвой» в'їжджає до України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

«Російський конвой» в'їжджає до України

Євросоюз шкодує про рішення Росії направити «гуманітарний конвой» в Україну без супроводу Червоного Хреста чи згоди української влади. Про це заявив речник верховного представника ЄС з закордонних справ Катрін Аштон Себастьян Брабан. Він зазначив, що ЄС закликає Росію скасувати своє рішення.

«Ми дуже шкодуємо про рішення Росії щодо входження колони гуманітарної допомоги на територію України без супроводу Міжнародного комітету Червоного Хреста чи згоди української влади. Це для нас очевидне порушення українсько кордону. Також це йде врозріз з попередніми домовленостями, які були досягнуті між Україною, Росією та Червоним Хрестом. Ми закликаємо Росію скасувати своє рішення», – зазначив Себастьян Брабан.

Брабан наголошує, що потрібно поважати український суверенітет.

«Для забезпечення поваги до міжнародного гуманітарного права і принципів, конвой мають супроводжувати представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ми цінуємо стриманість української влади і її готовність до майбутніх переговорів. Український суверенітет, територіальна цілісність і незалежність мають поважатися», – наголосив речник Аштон.

За даними РНБО України, сьогодні об 11:10 34 вантажівки зі складу російського «гуманітарного конвою» самостійно вирушили в бік України через пункт пропуску «Ізварине», який тимчасово перебуває під контролем бойовиків. Рух відбувається без супроводження й участі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста і в порушення раніше досягнутих домовленостей між Україною та Росією щодо догляду й оформлення російського гуманітарного вантажу, наголосили в РНБО.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що ситуація з російським «гуманітарним конвоєм» є черговим кричущим порушенням Росією головних принципів міжнародного права щодо непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи іншої держави.

У СБУ заявили, що рух російської колони є прямим вторгненням в Україну.

XS
SM
MD
LG