Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: закон про «особливий статус» для районів Донбасу є кроком у правильному напрямку


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

У Росії розглядають ухвалений 16 вересня Верховною Радою України закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» як крок у правильному напрямку, йдеться в заяві російського МЗС.

За повідомленням, цей документ «відповідає духу домовленостей, зафіксованих в Женевському заяві Росії, України, США і Євросоюзу від 17 квітня, а також у Берлінській декларації від 2 липня».

Як заявили в МЗС Росії, вказаний закон покликаний створити необхідні умови для відновлення нормального життя в регіоні, забезпечити дотримання конституційних прав і свобод громадян.

«Зокрема, можна позитивно оцінити ті положення закону, які гарантуватимуть право мовного самовизначення кожного жителя в окремих районах Донецької і Луганської областей, розвиток в окремих районах Донецької та Луганської областей транскордонного співробітництва, спрямованого на поглиблення добросусідських відносин з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації», – заявили в російському міністерстві.

Це створює основу «для запуску змістовного конституційного процесу в Україні, включаючи початок діалогу з метою сприяти національному примиренню і порозумінню в цій країні», додали у відомстві.

У МЗС Росії заявили, що розраховують на виконання всіх положень закону, бо «спроби відомих політичних груп на Україну скасувати його або змінити його суть знову відкинуть ситуацію до конфронтації» на сході України.

Окремі райони Донецької і Луганської області отримують «особливий статус» місцевого самоврядування, а особи, що брали участь у самопроголошених органах «ДНР» і «ЛНР» чи незаконних збройних формуваннях, підлягають амністії. Відповідні закони ухвалила Верховна Рада України 16 вересня. Прибічники цих законів говорять, що завдяки такому компромісу вони відвернули щонайменше широкомасштабну війну, щонайбільше – Третю світову. А критики кажуть, що закони легалізують російську окупацію і терористичні збройні угруповання, при цьому саме Україна, а не Росія бере на себе зобов’язання фінансувати ці території за відсутності реального контролю над ними.

XS
SM
MD
LG