Доступність посилання

ТОП новини

Хто профінансує реанімацію Донбасу?


Бойовик угруповання «ЛНР» біля знищеного аеропорту Луганська, який тривалий час обороняли українські військові, 11 вересня 2014 року
Бойовик угруповання «ЛНР» біля знищеного аеропорту Луганська, який тривалий час обороняли українські військові, 11 вересня 2014 року

Київ – Ні копійки з бюджету на сепаратистський Донбас, заявляє український уряд. Фінансувати відновлення інфраструктури на непідконтрольних Україні територіях пропонують за рахунок спеціального фонду, куди можуть перераховувати пожертви представники великого бізнесу та надавати допомогу іноземні донори. Водночас, експерти припускають, що «рамковість» закону створює підстави для маніпуляцій усіма сторонами.

Уряд не дасть грошей із бюджету на території Донбасу, які перебувають під контролем сепаратистів, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Для відновлення зруйнованої під час бойових дій інфраструктури на цих землях, як передбачено у свіжоухваленому «законі про частини Донбасу», він пропонує утворити спеціальний фонд, що наповнюватиметься внаслідок міжнародної донорської допомоги і благодійних пожертв «українських олігархів»

Можемо із державного бюджету давати туди кошти, якщо відновимо повністю контроль над цією територією
Арсеній Яценюк

«Ми можемо із державного бюджету давати туди кошти, якщо ми відновимо повністю контроль над цією територією, підприємства почнуть працювати і платити податки в центральний бюджет. Тому формула запропонована дуже чітка: скинулись і відновлюємо. Всі разом. А не за рахунок скорочення витрат цілої України», – заявив прем’єр.

Уряд не дасть легалізувати «ДНР» і «ЛНР» – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00


Водночас, Арсеній Яценюк наголосив, що всі соціальні виплати на звільнених територіях будуть здійснюватися у повному обсязі. Уповноважений президента з питань урегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко підтвердила, що в першу чергу відновлювати будуть інфраструктуру на територіях, підконтрольних Україні, тоді як джерела фінансування решти земель Донбасу обговорять на донорській конференції наприкінці жовтня–початку листопада в Києві.

Юрій Продан
Юрій Продан

«Особливий порядок місцевого самоврядування» означатиме для місцевої влади делегування повноважень і в енергетичній сфері, заявив журналістам профільний міністр Юрій Продан.

«Якщо місцева влада хоче вважати себе місцевою владою, то вона повинна налагодити там відповідно і опалювальний сезон, налагодити відповідним чином розрахунки для того, щоб усе відбувалося у рамках законів і підзаконних актів, які діють на території України», – сказав він.

За його словами, більшість шахт на підконтрольних сепаратистам територіях та поряд з бойовими діями наразі не працює, деякі з них не підлягають відновленню, є інформація, що частину вже видобутого вугілля переправляють через російський кордон.

Закон можуть трактувати по-своєму всі сторони конфлікту – Лановий

Володимир Лановий
Володимир Лановий

За попередніми даними, на «реанімацію» Донбасу потрібно близько 8 мільярдів гривень на кожну область, говорить економіст Володимир Лановий. Однак, на його думку, ці дані неточні, оскільки уявлення про масштаби руйнувань на непідконтрольних українській владі територіях скласти практично неможливо. Фінансувати з бюджету землі, які не визнають українську владу і не підкоряються законам, є, щонайменше, дивним, водночас, давати гроші «просто так» на невизначеність ніхто не буде. Тому для Донбасу потрібно розробляти стратегію розвитку, вважає Лановий.

До того ж, на думку експерта, ухвалений у понеділок закон дійсно рамковий і створює підстави для маніпуляцій усіма сторонами конфлікту.

«Багато дуже невизначеного, такого, що Росія і терористи можуть тлумачити по-своєму, а наші – по-своєму», – говорить Лановий.

МЗС Росії та угруповання «ЛНР» схвалили законодавчу ініціативу щодо «особливого порядку місцевого самоврядування», у той же час в угрупованні «ДНР» заявили, що українських законів дотримуватись вони не мають наміру.

Тим часом, на сайті «Української правди» повідомили, що текст закону про особливий порядок місцевого самоврядування Донецької і Луганської області за авторством Петра Порошенка був змінений.

Дійсно, якщо до реєстрації йшлося про визначення Верховною Радою території, на якій діятиме закон, то тепер на сайті парламенту в тексті закону вказано, що це повноваження керівника Антитерористичного центру.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG