Доступність посилання

ТОП новини

Протест бійців батальйону тероборони у Дніпропетровську


Бійці 43-го батальйону тероборони протестують проти зміни свого керівництва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Бійці 43-го батальйону тероборони протестують проти зміни свого керівництва

Дніпропетровськ – Бійці нещодавно сформованого на Дніпропетровщині 43-го батальйону тероборони протестують проти зміни свого керівництва перед відправленням у зону бойових дій. Людину, яку вони вважали своїм комбатом, не затвердили на посаді, натомість на це місце призначили іншу особу. Крім того, вояки скаржаться на неналежне комплектування підрозділу. На підтримку солдатів виступають також їхні дружини та волонтери. А у штабі оперативного командування заявляють, що питання призначення комбата наразі остаточно не вирішене. Юристи ж застерігають солдатів від невиконання наказів, бо це може загрожувати їм кримінальною відповідальністю.

До журналістів із воріт військової частини бійці батальйону територіальної оборони виходять у балаклавах. Переважна більшість із них – добровольці, вони приховують обличчя, аби родичі не дізнались, де саме вони служать, адже за кілька днів частина з них має відбути на Донбас. Чоловіки розповідають: їхній батальйон формувався з 20-их чисел серпня, від першого дня ними керує Олександр Водолазський, якого вони вважають своїм наставником і комбатом. Проте два дні тому із Міністерства оборони надійшов наказ: командиром батальйону призначили іншу людину, кажуть хлопці, яку вони зовсім не знають. Солдати заявляють: вони не відмовляються воювати, бо складали присягу на вірність українському народові, але без свого командира в зону бойових дій не вирушать.

«Є така приказка: коней на переправі не змінюють. А у нас серйозна «переправа» попереду. Створити на рівному місці таку частину – це велика робота. І наприкінці цієї роботи, без будь-яких претензій, взяти й змінити таку людину, як командир батальйону… Якщо когось і треба міняти, так це людей з військкоматів. У нас досі не всі озброєні, хоча залишається дуже мало часу», – зазначив боєць із позивним «Дід».

«Це еліта наша»

На підтримку солдатів і їхнього комбата наразі виступили дружини бійців та волонтери, які опікуються батальйоном. Волонтерка Дар'я Андрусенко-Якотюк зазначає: кадрові зміни негативно впливають на бойовий дух добровольців. Крім того, вона спростовує інформацію, яку розповсюджують Інтернетом, про нібито повну укомплектованість підрозділу.

Хлопці зараз не можуть виїхати з частини, бо є такий варіант, що їх просто не пустять назад. Хлопці вже добу стоять, охороняють свою територію, охороняють свого комбата
Дар'я Андрусенко-Якотюк

«Я хочу розвіяти міф про 100% комплектації цього батальйону: у них техніка вся розвалюється, її за власний рахунок ремонтують офіцери й солдати, нема ніякого зимового обмундирування… Ми взагалі не розуміємо, як людина, яка не брала участі у формуванні батальйону, що вона там робитиме. Хлопці можуть з дня на день вийти на фронт. Батальйон на 95% – це добровольці. Це ті хлопці, які самі пішли захищати нас. Це еліта наша. Хлопці зараз не можуть виїхати з частини, бо є такий варіант, що їх просто не пустять назад. Хлопці вже добу стоять, охороняють свою територію, охороняють свого комбата», – повідомила волонтерка.

«Накази виконують, а не обговорюють»

Олександр Водолазський, який командував батальйоном від часу початку формування і на захист якого наразі постали солдати, своє непризначення коментує стримано. Він поки що не передав командування батальйоном наступникові, але каже: як людина військова виконає будь-який наказ свого командування.

Я не хочу йти з посади командира батальйону, але як військова людина я повинен виконувати наказ
Олександр Водолазський

«Я не хочу йти з посади командира батальйону, але як військова людина я повинен виконувати наказ. Ймовірно, переведуть на якусь іншу, рівнозначну посаду», – зазначив у коментарі журналістам Водолазський.

У штабі оперативного командування «Південь» розлогих коментарів щодо ситуації в 43-му батальйоні наразі не надавали, лише заявили: питання призначення командира остаточно не вирішене. А в регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України в Дніпропетровську нагадали: у військових відомствах накази не обговорюють.

«Якщо є наказ, він не підлягає ніякому обговоренню. Військовослужбовець, отримавши наказ, його виконує», – сказав Радіо Свобода начальник медіа-центру Олександр Колесник.

Дніпропетровський адвокат і волонтерка Юлія Сегеда також застерігає солдатів батальйону від невиконання наказів, адже це може загрожувати їм кримінальною відповідальністю. Однак вона закликає громадськість не допустити такої, «крайньої» ситуації.

Зараз хлопці поставлені в ту ситуацію, якщо вони будуть продовжувати висловлювати свій протест, то вони «нарвуться» на Кримінальний кодекс
Юлія Сегеда

«Зараз хлопці поставлені в ту ситуацію, якщо вони будуть продовжувати висловлювати свій протест, то вони «нарвуться» на Кримінальний кодекс. Зараз завдання юристів, волонтерів, громадськості, журналістів – якщо ми можемо якось відкоригувати цю ситуацію, то давайте робити все можливе», – зазначила адвокат.

Між тим бійці батальйону заявляють, що сподіваються на вирішення проблеми з керівником найближчим часом.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG