Доступність посилання

ТОП новини

Путін погрожує «взяти за два дні» країни Східної Європи – газета


Рига – Президент Росії Володимир Путін заявив, що може ввести війська у столиці країн-членів ЄС та НАТО, зокрема Балтії, Польщі та Румунії. Про це йдеться у короткому викладі зовнішньополітичної служби ЄС для службового користування, повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung, яка отримала цей текст. Про загрози Путіна повідомив український лідер Петро Порошенко президенту Європейської комісії Жозе Баррозу. В країнах Балтії вважають, що така загроза реально існує.

Петро Порошенко повідомив Жозе Мануелу Баррозу про те, що Путін під час розмови телефоном наголосив, що спроможний протягом двох днів ввести війська не лише в Київ, а й у Ригу, Вільнюс, Таллінн, Варшаву та Бухарест. Крім того, Путін порадив українському президенту «не дуже покладатися на ЄС», оскільки він при бажанні може «вплинути й заблокувати ухвалені рішення на рівні Європейської ради».

Експерти зазначають, що до цієї заяви російський лідер напряму не погрожував застосуванням військової сили державам, які є членами НАТО чи ЄС. Відомо лише про один випадок, коли Путін під час розмови телефоном з Баррозу заявляв про те, що «при бажанні може взяти Київ за два тижні». Як тоді, так і тепер російська сторона твердить, що слова Путіна «були вирвані з контексту розмови».

Відповідь загрозам – створювати бази НАТО і зміцнювати зовнішню і внутрішню безпеку

Речник Міністерства закордонних справ Латвії Карліс Ейхенбаус повідомив Радіо Свобода, що латвійське зовнішньополітичне відомство не може коментувати заяви, які не бачило на власні очі, а знає про них лише з засобів масової інформації. Однак, за його словами, повідомлення в німецькій газеті турбує всіх, оскільки є сигналом, а також це зайвий раз свідчить про те, що треба зміцнювати союз НАТО, а Латвія має зміцнювати свою зовнішню і внутрішню безпеку.

На думку депутата Саейму Латвії від «Національного об’єднання» Яніса Домбрави, останні дії російської влади свідчать про те, що загроза з боку Росії існує не тільки для України, але й для інших європейських країн, зокрема і для Латвії.

З боку Європи треба посилити санкції проти режиму Путіна, який є абсолютно неадекватним
Яніс Домбрава

«Тому з боку Європи треба посилити санкції проти режиму Путіна, який, на мою думку, є абсолютно неадекватним», – так висловився латвійський депутат.

За словами Яніса Домбрави, важливо, щоб в державах, які отримали ці погрози з боку Путіна, були створені бази натовських військових сил.

Наразі представник Міністерства оборони Латвії Каспарс Галкінс повідомив, що з метою безпеки країн Балтії Сполучені Штати на початку жовтня направлять до Латвії важку бронетехніку та 150 військовослужбовців. Своїх військовослужбовців до цієї країни можуть направити також Бельгія, Канада, Німеччина та Угорщина.

Режисер фільму «Радянська історія», історик Едвінс Шноре вважає, що Латвії слід бути готовою до будь-яких загроз із боку Росії: військових, економічних і соціальних. З огляду на це, слід збільшити виплати з бюджету на оборону, а також звернути увагу на внутрішню безпеку, зокрема захистити від російської пропаганди латвійський інформаційний простір.

Слід заборонити окремі російські телеканали
Едвінс Шноре

«Слід заборонити окремі російські телеканали. Це ненормально, що у нас у Латвії, де й так є провокації стосовно служби окремих латвійців у Луганську, нам ще показують російську військову програму по «Першому балтійському каналі» «Служу Вітчизні», – вважає Едвінс Шноре.

Між тим у Страсбурзі європарламентарі Литви, Латвії, Естонії , Польщі, Фінляндії, Угорщини та Румунії підписали декларацію із закликом зупинити відродження СРСР. Декларацію під назвою «Ні Ялті» ініціював польський депутат Марек Юрек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG