Доступність посилання

ТОП новини

Розстрілюють не вояки України, а інша сторона – правозахисники


Бойовик угруповання «ДНР» у Нижній Кринці біля могили у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». 23 вересня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» у Нижній Кринці біля могили у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». 23 вересня 2014 року

Київ – Українські військові в зоні бойових дій на Донбасі жодного разу не вдавалися до розстрілів полонених або мирних мешканців, стверджують українські правозахисники, які моніторять ситуацію на території конфлікту. Вони, слідом за РНБО та керівниками силових відомств, спростовують повідомлення російських медіа про те, що в знайдених на Донбасі братських могилах - жертви «розстрілів Нацгвардії». Політологи пояснюють розкручування цієї теми потребою Кремля пояснити росіянам своє збройне втручання в Україні, і намаганням представити Україну в очах Заходу як територію хаосу.

Євген Захаров
Євген Захаров

Люди, поховані в братських могилах біля селищ Комунар і Нижня Кринка на Донеччині не можуть бути жертвами розстрілів з боку українських військових, повідомляють у Харківській правозахисній групі. Правозахисники, які відстежують події на Донбасі, не отримували жодного повідомлення про це від місцевих мешканців та від учасників конфлікту. Якби це відбулося, то обов’язково стало б відомо, заявив Радіо Свобода керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Повідомлення, що українські військові когось розстрілюють – це брехня
Євген Захаров

«Повідомлення, що українські військові когось розстрілюють – це брехня. Ми постійно, цілеспрямовано збираємо інформацію про всі порушення прав людини на Донбасі – і такої інформації не маємо. Інша сторона – вдається до розстрілів, і до цілеспрямованих обстрілів мирних мешканців. Ми неодноразово отримували звернення про це, зокрема – про артилерійський вогонь по житлових кварталах», – розповів правозахисник.

Харківська правозахисна група має репутацію неупередженої щодо подій на Донбасі. Так, раніше вони повідомляли Радіо Свобода про факти тортур щодо полонених і мародерства як з боку бойовиків і російських військових, так і з боку окремих бійців українських добровольчих підрозділів. За останні тижні, стверджує Євген Захаров, інформація про правопорушення з боку українських добровольців до його колег не надходить, після проведення кадрової роботи в добровольчих батальйонах.

Росія хоче виставити Україну в очах Заходу «територією хаосу» – політолог

Раніше сепаратисти, які контролюють околиці міста Макіївка на Донеччині, заявляли, що біля селища Нижня Кринка і в шахті №22 біля селища знайдені масові поховання розстріляних Нацгвардією. Місія ОБСЄ побувала на місці цих поховань, але її представники відзначили, що це не масові поховання, а кілька загиблих. Жодної експертизи не проводили, а на табличці над могилою з написом «Загинули за путінську брехню» – вказані громадяни Російської Федерації, зокрема військовий російської армії, якого можна ідентифікувати за вказаним номером, повідомляє Російська редакція Радіо Свобода.

Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові
Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові

Водночас карта бойових дій РНБО свідчить, що район Нижньої Кринки українські війська утримували лише упродовж перших днів серпня, і потім в цьому районі українські підрозділи кілька днів перебували в середині вересня. В РНБО спростовують саму можливість убивства мирних мешканців українськими силовиками та створення їхніх братських могил.

Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Тим часом фотографії вбитих на Донбасі російські журналісти виставили у готелі у Варшаві, де відбуваються заходи ОБСЄ. На виставці вказано, що вбиті, зокрема мирні громадяни – є жертвами українських військ, хоча жодних доказів за кожним фактом організатори не наводять.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Мету такої інформаційної кампанії російської влади зі звинувачення української армії у розстрілах пояснила Радіо Свобода політолог Олеся Яхно.

Кремлю бодай якось треба пояснити росіянам, чому їхні вояки діють на українській території і фактично вбивають російськомовних місцевих мешканців
Олеся Яхно

«Мета – вплинути передовсім на внутрішньоросійського споживача інформації. І ОБСЄ, і загалом західне суспільство чудово знає, хто є агресором і хто чинить вбивства на Донбасі, вони мають, зокрема, супутникові дані про те, хто обстрілює населені пункти. Але в Росії дуже складна мотивація втручання в українські справи. Кремлю бодай якось треба пояснити росіянам, чому їхні вояки діють на українській території і фактично вбивають російськомовних місцевих мешканців», – зазначила Олеся Яхно.

І одним мотивом Кремля, на думку Олесі Яхно та іще низки політологів, є бажання представити в очах заходу Україну як «територію хаосу», де триває безперервна громадянська війна, і з якою не варто мати жодних серозних справ.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG