Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Росія та ЄС проведуть у Берліні переговори щодо газу


Poland -- Valves and pipelines are pictured at the Gaz-System gas distribution station in Gustorzyn, central Poland, September 12, 2014
Poland -- Valves and pipelines are pictured at the Gaz-System gas distribution station in Gustorzyn, central Poland, September 12, 2014

У Берліні сьогодні відбудеться тристороння зустріч у форматі Україна –Росія – Європейська комісія. Сторони спробують домовитися про ціну газу для України.

Президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут в ефірі Радіо Свобода заявив, що від переговорів у Берліні українській стороні не слід очікувати позитивних зрушень. За його словами, Росія діє в газовій сфері виходячи з принципу, що «Україна повинна бути нашою», тому «Росія використовуватиме всі важелі, у тому числі й енергетичний». Москва, вважає експерт, також прагне отримати гроші, які заборгувала Україна за отриманий у цьому році газ.

Росія встановила для України одну з найвищих цін газe – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

«Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

25 вересня Угорщина припинила транспортування газу в Україну. Про це йдеться у повідомленні української компанії «Нафтогаз». У «Нафтогазі» рішення угорської компанії про припинення реекспорту пов’язують із тиском Росії.

XS
SM
MD
LG