Доступність посилання

ТОП новини

Хто вдягає армію: держава чи волонтери?


Волонтери розпоряджатимуться благодійними грошима з «565»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Волонтери розпоряджатимуться благодійними грошима з «565»

Київ – Україна докладає зусиль, щоб уберегти крихке перемир’я на Донбасі, тож четвертий етап мобілізації поки що не планується, повідомив міністр оборони Валерій Гелетей. Водночас, керуючись висловом «Хочеш миру – готуйся до війни», Міноборони та волонтери спільними зусиллями споряджатимуть армію всім необхідним для зими. Зокрема, Гелетей обіцяє до кінця тижня забезпечити всіх військовослужбовців зимовою формою, ініціює створення Ради волонтерів та надає їм доступ до грошей із благодійного рахунку «565». Чи такий план Міноборони забезпечить вояків теплими берцями та кевларовими касками?

Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

Україна дотримується перемир’я, втім складно передбачити, як далі розгортатимуться події на Донбасі, заявив міністр оборони Валерій Гелетей. Тож аби зима не заскочила українську армію зненацька, Міноборони обіцяє вже до кінця тижня забезпечити вояків в зоні АТО всім необхідним.

«Мається на увазі забезпечення всіх військовослужбовців необхідним, починаючи від одягу: берці, шапки, куртки, теплі рукавиці, білизна. Це і дрова, і вугілля. І паливно-мастильні матеріали, і печі», – додав він.

Волонтери не чекають допомоги від держави

Волонтери, що прийшли на зустріч із Міноборони та Генштабом Збройних сил, у кулуарах розповідали журналістам: вони не звикли чекати допомоги від держави і вже зараз шукають, як закупити все необхідне «дешево і без відкатів».

«Держава – це той орган, який може робити, проте не завжди хоче. А волонтери – це ті люди, які хочуть робити, втім не завжди можуть», – заявив один із волонтерів, голова Ради громадських ініціатив Вадим Кодачигов.

За його словами, найскладніше закуповувати речі, які Україна не виробляє, наприклад, кевларові каски. Тож, аби обійти марудні тендери, вимушені шукати через знайомих постачальників.

«Берці ми вже знайшли тут, наші хлопці почали робити, термобілизну теж, каски, на жаль, поки купуємо в Канаді. Але ж купуємо по 160 доларів, а не по 300-400, як держава пробує купувати. А ми готові це прозоро показати, тільки треба гроші, які держава вже зібрала, використати за призначенням», – додав він.

Рада волонтерів визначатиме, на що витрачати гроші з акції «565»

Аби скоординувати роботу волонтерів, які допомагають забезпечувати українську армію, Міноборони зініціювало створення неформальної організації – Ради волонтерів. За задумом міністра Гелетея, це допоможе швидше, якісніше та дешевше споряджати армію, адже їм вдалося навіть купити кілька безпілотників, які продаються в Ізраїлі за спеціальною ліцензією.

«Цей орган координуватиме всіх волонтерів. Волонтери, які увійдуть до Ради, будуть не просто моїми очима, а стануть справжніми адвокатами, тому що, куди я не поїхав би, мені не завжди покажуть погане, мені треба шукати погане самому. Волонтери – найкращі помічники», – заявив він.

У розпорядження волонтерів віддадуть частину бюджетних коштів, а також гроші, зібрані за номером «565». Гелетей розповів, що спершу активісти займатимуться постачанням ліків, одягу та військової техніки. Згодом можна буде говорити про закупівлю волонтерами високоточної зброї, адже для цього «потрібне звання», додав він.

Окрім того, Гелетей розповів, що Міністерство оборони планує делегувати групу українських волонтерів до Грузії, щоб вони перейняли досвід зі створення реабілітаційних центрів для героїв війни.

У рамках акції «565 – Підтримай українську армію» на рахунки Міністерства оборони України від юридичних і фізичних осіб надійшло близько 150 мільйонів гривень. Із них залишилось 60 мільйонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG