Доступність посилання

ТОП новини

Люстрація по-дніпропетровськи: кому потрібна відставка прокурора області?


Дніпропетровськ – Цими вихідними активісти Дніпропетровська від імені «правозахисної громадськості міста» зажадали від президента України Петра Порошенка розформування прокуратури області, звинувативши її керівника у бездіяльності. Упродовж цілого минулого тижня в Дніпропетровську активісти робили спроби відправити у відставку прокурора, зокрема, застосувавши поширений зараз метод «сміттєвої люстрації» – на посадовця висипали вміст кошика з непотребом. Попри це, обласний прокурор йти з посади не захотів, ще й пообіцяв «люстраторам» кримінальні провадження через втручання в роботу його установи. Окремі громадські активісти називають акції під прокуратурою замовними. А дехто з незалежних експертів стверджує, що про справжнє очищення влади від корупціонерів поки не йдеться.

Під прапорами Люстраційного комітету Штабу національного захисту Дніпропетровщини активісти Автомайдану, «Правого сектору», афганських організацій тощо під прокуратурою збирались двічі. Вперше двері будівлі виявились зачинені зсередини неміцно: люди зламали замок, увійшли до будівлі й зажадали від прокурора області Романа Федика відставки. Вдруге, наступного дня, доступу їм до будівлі вже не було: вона була забарикадована зсередини, а зовні на пікетувальників чатували десятки людей в міліцейському екіпіруванні без розпізнавальних знаків.

Активісти заявляють: прокурор має піти у відставку, адже «не виправдав довіри Майдану». У провину йому, зокрема, ставлять досі нерозслідувану справу побиття «тітушками» дніпропетровських євромайданівців, яка тягнеться з зими. Крім того, Романові Федикові закидають те, що його підлеглі «спускають на гальмах» кримінальні справи і не виконують вимог Кримінального процесуального кодексу України про внесення упродовж 24 годин заяв про злочини до Єдиного реєстру досудових розслідувань, каже керівник Люстраційного комітету Штабу національного захисту Дніпропетровщини Таміла Ульянова.

«Ми звертаємось до генерального прокурора, ми вимагаємо від нього звільнення прокурора Дніпропетровської області Федика, порушення кримінальних справ за фактами його незаконної діяльності, його бездіяльності», – зазначає Ульянова.

«Люстрація сміттям» не подіяла

Між тим наразі кримінальні провадження розпочато проти самих активістів – за фактами хуліганства та заподіяння легких тілесних ушкоджень прокуророві. Попри вимоги пікетувальників Роман Федик заявив, що йти зі своєї посади не збирається. За його словами, в Україні поки немає офіційного органу для люстрації посадовців, і Люстраційний комітету Штабу нацзахисту регіону не може брати на себе ці функції. До того ж, посадовець переконує, що не входить до числа осіб, на яких поширюється дія закону про люстрацію. За часів президентства Віктора Януковича він був звільнений з прокурорської посади й працював адвокатом.

«Всі мої дії і рішення, які я ухвалював, перевірялись вище стоячими інстанціями. Я ще раз наголошую: ми діємо тільки в законі й у правовому полі», – заявив Федик.

На захист прокурора області наразі виступили деякі громадські об’єднання. Сотник громадської організації «Самозахист підприємців» Марина Самітова стверджує: Федик – один з небагатьох обласних прокурорів, на прийом до якого можна потрапити, а протести проти нього «є замовними».

«Вони хочуть зняти одного й поставити на його місце ставленика. Це все організовано», – заявила активістка.

«Це питання контролю над регіоном»

Кому потрібна відставка прокурора Дніпропетровщини Романа Федика зараз? Серед пікетувальників, які приходили до прокуратури, Радіо Свобода помітило кількох кандидатів у народні депутати України. Однак дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов закликає не пов’язувати скандал навколо прокуратури з майбутніми виборами.

«Вибори – окремо, а це питання контролю над регіоном. Це не є очищенням влади. Під виглядом «люстрації» ми маємо приклад приватизації правоохоронної системи під виглядом люстрації. Що б там не казали, в Дніпропетровській області є чимало персонажів, за якими люстрація прямо плаче, проти яких є більш кричущі приклади зловживань. Ще навесні, коли була показова люстрація керівника обласної міліції Гогуадзе, я казав, що наступним буде прокурор. Так і сталось. Не було у нього таких предметів розкоші, як у деяких прокурорів чи міліцейський начальників, – ні дорогого авто, ні годинника за 50 тисяч. Але так сталось, що він став перепоною планам певних бізнес-політичних кіл, організованого приватного угрупування, яке керує областю. Люстратори є банальними виконавцями планів зовсім інших людей», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.

Останнім часом в Україні набула поширення «сміттєва люстрація»– посадовців та депутатів пхають у сміттєві баки, обливають фарбою, навіть б’ють. Такі радикальні дії експерти пояснюють тим, що українці стомились від бездіяльності політиків за роки незалежності. Водночас громадян застерігають від самосуду.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG