Доступність посилання

ТОП новини

Від Порошенка вимагають зброї для населення


Київ – Воєнні дії на території України наводнюють мирні регіони зброєю, яка потрапляє переважно до рук злочинців, заявляють в Асоціації власників зброї. Там вимагають від президента зробити все можливе, щоб парламент ухвалив закон, який зробить законослухняних громадян більш захищеними у такій ситуації – дозволить населенню носіння пістолетів. Утім, противники такої новації свою позицію пояснюють також тим, що в Україні відбуваються воєнні дії.

Держава практично втратила контроль за обігом зброї серед населення, і, очевидно, така ситуація буде погіршуватись, стверджують в Асоціації власників зброї. Вже тепер зростає кількість злочинів, скоєних з використанням нелегальних «стволів». А з настанням холодів, через нестачу продовольства та руйнацію інфраструктури з Донбасу почнуть втікати озброєні бойовики, більшість із яких тепер не мислить інших видів заробітку, крім збройних пограбувань, вважають в асоціації. І додають, що події останніх місяців виявили глибокі прогалини у системі безпеки та неспроможність правоохоронних органів захистити населення. В цій ситуації особливого значення набуває питання самооборони громадян.

Відтак в Асоціації власників зброї напрацювали текст законопроекту «Про цивільну зброю» і звернулися до президента Петра Порошенка з вимогою зробити все можливе для реєстрації, розгляду та ухвалення Верховною Радою цього закону.

Законодавче врегулювання легального володіння зброєю законослухняними громадянами є питанням збереження життя не тільки українців, але України в цілому, наголошує керівник юридичної групи з розробки законопроекту Владислав Збаранський.

Чому ми звертаємося до президента? Ми хочемо, щоб він зробив свій історичний внесок у здобуття українцями права на самозахист
Владислав Збаранський

«Цей закон має стати або останнім законом, який ухвалить ця Рада, або першим, який ухвалить наступна Рада. Мова не йде про роки, навіть не про місяці, питання тижнів. Чому ми звертаємося до президента? Це єдина людина, яка може вплинути на ситуацію. Він отримав безпрецедентну довіру з боку українців. Якщо ця довіра є односторонньою, вона буде зруйнована дуже швидко. Ми хочемо, щоб він зробив свій історичний внесок у здобуття українцями права на самозахист», – каже Збаранський.

Проект закону передбачає дозвіл на приховане носіння короткоствольної зброї: пістолетів та револьверів. Йдеться не про вільне використання зброї, а про володіння з певними обмеженнями після отримання відповідних ліцензій повнолітніми, працездатними та психічно врівноваженими громадянам за умови навчання та складання іспитів, наголошують експерти.

«Зловмисник завжди знайде зброю»

Утім воєнні дії в Україні наводить як і аргумент проти легалізації зброї. Нині легалізовувати вогнепальну зброю в Україні категорично не можна, заявляє заступник генерального прокурора Олексій Баганець.

Народ України зубожіє. Коли зброя буде вільно у продажу, то не виключено, що цю зброю будуть використовувати у злочинних цілях
Олексій Баганець

«В нашій державі йде війна. Коли це потрібно держава дозволяє для захисту країни отримати вогнепальну зброю. Другий момент – масово зброя, яка здобута під час бойових дій, на превеликий жаль, розтікається по всій країні. Тобто в нас і так на сьогоднішній день маса не облікованої зброї на руках у громадян. На превеликий жаль, народ України зубожіє. Коли зброя буде вільно у продажу, то не виключено, що цю зброю будуть використовувати у злочинних цілях», – вважає Баганець.

У Асоціації власників зброї зазначають, що зловмисник завжди може знайти зброю на чорному ринку, тим більш тепер, коли зброю завозять з зони бойових дій. Але навіть бандит, озброєний кулеметом чи гранатометом, не так легко наважиться грабувати магазин чи відділення банку, коли розумітиме, що серед покупців чи клієнтів може бути кілька людей з пістолетами. Саме тому, як свідчить світова практика, дозвіл для населення на приховане носіння короткоствольної зброї зменшує кількість насильницьких злочинів, зауважують експерти.

Загалом йдеться про відновлення базових прав і свобод українців, відзначає голова наглядової ради Асоціації власників зброї Георгій Учайкін. Саме за свої права і свободи, а не за зміну одного президента на іншого, українці в цьому столітті вже двічі влаштовували революції, наголошує він. Відтак, надання українцям права на самозахист може стати одним з основних надбань Революції Гідності, вважає Учайкін.

Зброярське лобі чомусь в усьому світі представлене громадськими організаціями, а антизброярське лобі завжди представлене владою, державою, яка намагається забрати у людей ці права. Чому?
Георгій Учайкін

«Є антизброярське лобі, а є зброярське лобі. Зброярське лобі чомусь в усьому світі представлене громадськими організаціями, а антизброярське лобі завжди представлене владою, державою, яка намагається забрати у людей ці права. Чому? Тому що неозброєних людей контролювати простіше», – зазначає Учайкін.

Нині в Україні у населення понад мільйон одиниць зареєстрованої зброї (переважно мисливської). Водночас кількість нагородних пістолетів, за словами експертів, не можуть назвати ані у Службі безпеки, ані в міністерствах оборони та внутрішніх справ, тобто в жодному відомстві, що має право видавати такі нагороди. А скільки нині в Україні нелегальної зброї залишається лише здогадуватися, кажуть експерти.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG