Доступність посилання

ТОП новини

Солодкий передвиборний скандал на Дніпропетровщині


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині під час агітації за одного з кандидатів в депутати селянам надавали 30-відсоткові знижки на харчі. Це встановили правоохоронці й почали кримінальне провадження за фактом підкупу виборців. Люди «отоварювались», а потім скаржились до міліції. Водночас виробники продукції наполягають на тому, що їхня акція є суто комерційною. Кандидат, якого запідозрили в підкупі, усі звинувачення відкидає й заявляє про застосування «брудних» технологій з боку конкурентів.

38-й округ із центром у Новомосковську – місце запеклої передвиборної боротьби. Із дев’яти кандидатів принаймні третина – відомі особистості, колишні високопосадовці: екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук, екс-міський голова Новомосковська Віктор Літвіщенко, екс-заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Нестеренко. Останній наразі й опинився у центрі скандалу.

Місцевий юрист Ігор Гуртовий, який теж кандидував на цьому окрузі як представник Блоку Петра Порошенка, а потім зняв свою кандидатуру, розповідає: у села Новомосковського району почали їздити люди й роздавати талони 30-відсоткової знижки на продукцію місцевого хлібозаводу – печиво, халву, макарони. «Реалізувати» талон можна тут же, в селі, куди прибувають машини з цією продукцією. Все б нічого, стверджує Гуртовий, але за дивним збігом ця акція зазвичай відбувається перед приїздом до селян кандидата в народні депутати Вадима Нестеренка, а ті, хто роздають талони, агітують за нього голосувати.

Халва та макарони не пов’язані з виборами

Коли йде реалізація талонів, роздається агітаційна продукція товариша Нестеренка. Це факти недобросовісної кампанії
Ігор Гуртовий

«Приходить машина, дає талон – отримує якусь частину продукції зі знижкою. І в цей час, коли йде реалізація талонів, роздається агітаційна продукція товариша Нестеренка. Це факти недобросовісної кампанії з боку Нестеренка», – розповів Ігор Гуртовий.

Те, що знижки на халву та печиво пов’язані з виборами, на хлібокомбінаті, який виробляє цю продукцію, категорично відкидають. Керівництво підприємства запевняє: акція носить суто комерційний характер і триває вже не один місяць – завод освоїв випуск нової продукції й тепер «розкручує» її по селах за допомогою талонів. Коли саме розпочалась ця рекламна кампанія, точної дати не називають. Але генеральний директор Юрій Вишневський запевнив Радіо Свобода, що комбінат – поза політикою.

Через брудні політичні замовлення потерпає наша торговельна репутація. Ми цю акцію задовго до виборів планували, вона буде тривати і після виборів
Юрій Вишневський

«Через брудні політичні замовлення потерпає наша торговельна репутація. Ми цю акцію задовго до виборів планували, вона буде тривати і після виборів, до нового року і далі. Ми не маємо ніякого стосунку до політичних ігор. Ми почали планувати наше макаронне виробництво на початку року. Талони роздаються упродовж року, точно зараз сказати не можу, це займається наша комерційна служба», – сказав Юрій Вишневський.

«Ніяких талонів на моїх зустрічах не роздавали»

Сам кандидат у народні депутати Вадим Нестеренко, якого звинувачують у спробах вплинути на виборців за допомогою дешевої халви та макаронів, заявляє про свою непричетність до «акції». Каже: фігурантом скандалу став через те, що є одним з фаворитів на окрузі. І звинувачує конкурентів в застосуванні «брудних» технологій.

Якщо через кожну листівку чи папірець, де пишуть всяку маячню, бігати розбиратись, то коли тоді займатись агітаційною роботою
Вадим Нестеренко

«Ніяких талонів на моїх зустрічах не роздавали. Я погано розумію, про що йде мова. Що написано на цих талонах? Якщо щось написано з моїм прізвищем, то це конкуренти займаються брудними технологіями, якщо без прізвища, то я поняття не маю, звідки вони беруться. Брудні технології завжди присутні. Якщо через кожну листівку чи папірець, де пишуть всяку маячню, бігати розбиратись, то коли тоді займатись агітаційною роботою», – сказав у коментарі Радіо Свобода кандидат.

«Перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з підкупом»

А в прокуратурі Дніпропетровської області поінформували, що за фактом спроби підкупу виборців у Новомосковському районі вже порушили кримінальне провадження.

«Встановлено групу осіб, яка під виглядом агітації на користь одного з кандидатів в народні депутати Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу здійснювала підкуп виборців – мешканців Новомосковська та Новомосковського району шляхом надання 30% знижки на придбання продукції Дніпропетровського хлібокомбінату. За вказаним фактом внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст. 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з підкупом», – йдеться в офіційному повідомленні прокуратури.

Раніше громадянська мережа ОПОРА, яка стежить за виборами на Дніпропетровщині, повідомляла про не один зафіксований факт спроб підкупу виборців в регіоні: симпатії людей намагались здобути, пропонуючи їм дешеві каструлі, млинці, розваги і навіть чарку горілки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG