Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії втрачає більшість урядова коаліція «Грузинська мрія»


Іраклі Аласанія прибуває на засідання ради коаліції «Грузинська мрія», Тбілісі, 5 листопада 2014 року
Іраклі Аласанія прибуває на засідання ради коаліції «Грузинська мрія», Тбілісі, 5 листопада 2014 року

У Грузії сьогодні втратила більшість у парламенті урядова коаліція з назвою «Грузинська мрія» після того, як із неї вийшла партія «Наша Грузія – Вільні демократи» колишнього міністра оборони Іраклі Аласанії, якого прем’єр-міністр Іраклі Ґарібашвілі вчора усунув із посади.

Як заявив Аласанія журналістам, його партія залишає коаліцію на знак протесту проти «зміни зовнішньополітичного курсу» уряду.

Крім того, про скорочення співпраці з «Грузинською мрією» оголосила ще одна партія-член коаліції, Республіканська.

Тепер у коаліції лишається рівно половина депутатів – 75 зі 150.

Раніше сьогодні подала у відставку міністр закордонних справ Майя Панджикідзе і всі чотири її заступники. Усі вони є членами головної владної партії з коаліції «Грузинська мрія» з назвою «Грузинська мрія – Демократична Грузія».

А вчора ввечері про відставку оголосив державний міністр із питань інтеграції в європейські і євроатлантичні структури Алексі Петріашвілі.

Цьому передувало вчора рішення прем’єра Ґарібашвілі усунути з посади міністра оборони Аласанію через кілька годин по тому, як той виступив із критикою арештів його підлеглих і звинувачень проти них. Аласанія заявляв, що недавні арешти посадовців Міністерства оборони і Генерального штабу Збройних сил, а також нові звинувачення проти чільних військових медиків «вочевидь політично мотивовані» і є «нападом на євроатлантичний вибір Грузії».

Партія «Грузинська мрія – Демократична Грузія» і створена навколо неї коаліція «Грузинська мрія» прийшла до влади 2012 року на хвилі популістських обіцянок і невдоволень попереднім урядом тодішнього президента Міхеїла Саакашвілі. Її створив і спершу очолював палкий суперник Саакашвілі, мільярдер Бідзіна Іванішвілі, який пізніше відійшов із перших лав політиків, передавши минулого року владу і посади прем’єра й голови партії своєму призначенцеві Іраклі Ґарібашвілі.

XS
SM
MD
LG