Доступність посилання

ТОП новини

«Туристична» поїздка сербських депутатів на окупований Донбас


Урочистості з нагоди візиту президента Росії Володимира Путіна до Сербії, Белград, 16 жовтня 2014 року
Урочистості з нагоди візиту президента Росії Володимира Путіна до Сербії, Белград, 16 жовтня 2014 року

Белград – Двоє сербських депутатів були спостерігачами на «виборах» у «ДНР» як приватні особи, коштом своїх друзів із Росії. Про це заявили самі депутати Владимир Дюканович та Бранислав Блажич, які є членами Сербської прогресивної партії. Зі свого боку, демократична опозиція Сербії обурена таким поясненням.

Депутати Сербської прогресивної партії Владимир Дюканович та Бранислав Блажич в минулому часто виступали з проросійських позицій. Зрештою, їхня партія, яку очолює прем'єр-міністр Александар Вучич, наполягає на тому, що Сербія, як кандидат на вступ до ЄС, має розвивати добрі відносини і з Москвою. Недавній візит до Белграда президента Росії Володимира Путіна «прогресисти» вважають своїм великим досягненням. Однак Вучич та інші урядовці також постійно наголошують на тому, що Сербія визнає територіальну цілість України й додають, що Крим вважають невід'ємною частиною української держави.

Депутат Дюканович пояснив своє поїздку до окупованих проросійським бойовиками українських регіонів «простою цікавістю».

Хотіли пересвідчитися що там пропаганда, а що ні. Про що там йдеться, хто вигадує, що там діється? Отож, йшлося про просту цікавість
Владимир Дюканович

«Чому їздили? Через багато причин. Насамперед тому, що хотіли пересвідчитися що там пропаганда, а що ні. Про що там йдеться, хто вигадує, що там діється? Отож, йшлося про просту цікавість», – запевнив Владимир Дюканович.

Сербські депутати стверджують, що дорогу їм оплатили російські друзі. Точніше, певна неурядова організація з Москви, яку прогресисти-прихильники Путіна відмовилися назвати.

Белградські засоби масової інформації зазначають, що депутати від правлячої коаліції ніколи не їздять за кордон без відповідного дозволу. Це, зокрема, стосується Прогресивної партії, активісти та функціонери якої не роблять жодного кроку без згоди керівництва. Однак голова парламентської фракції прогресистів Зоран Бабич каже, що не слід плутати приватне життя й політику. Він сказав журналістам, що недавно святкував день народження свого друга й уточнив:

Депутати є людьми, не всюди йдуть як депутати
Зоран Бабич

«Я ходив до нього на день народження й перед тим як став депутатом, буду ходити й коли не буду народним депутатом. Депутати є людьми, не всюди йдуть як депутати», – розповів голова парламентської фракції прогресистів.

Вони «заблукали» аж до Донецька?

Багато хто в Сербії обурений таким поясненням. Адже депутати не їздили в Україну для розваги, оскільки в Донецьку немає чим розважатися. Зрештою місцеві ватажки сепаратистів на Донбасі вітали «братів сербів» не як туристів, а як політиків, як депутатів правлячої партії.

Белградський журналіст Боянал Пінто Бркич, активіст Європейського руху в Сербії, іронізує з приводу такого «туризму».

Можна сказати, що вони заблукали аж до Донецька, і щоби про це не знав ніхто в Белграді
Боянал Пінто Бркич

«Було б дуже дивно, можна сказати, що вони заблукали аж до Донецька, і щоби про це не знав ніхто в Белграді», – сказав журналіст.

Неофіційні оглядачі на псевдовиборах сепаратистів 2 листопада на Донеччині виявляють готовність нести відповідальність за свій вчинок лише в рамках партії й стверджують, що парламент не був причетний до їхньої поїздки. Вони так і не пояснили, чому перебували на території України без згоди та без будь-якого контакту з українськими державними органами.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG