Доступність посилання

ТОП новини

Біометричні паспорти – це безпечно


Рига – У Латвії біометричні паспорти в обігу з 2008 року. Введення документів нового взірця було регламентовано правовими актами Євросоюзу, а також стало однією з основних умов запровадження безвізового режиму між Латвією і США. Латвійський досвід свідчить, що запровадження сучасних біометричних посвідчень особи має значний економічний і соціальний ефект.

Геннадій Баулінс оформив біометричний паспорт ще в 2008 року, оскільки саме наявність цього документа була однією з основних вимог безвізового в’їзду громадян Латвії до США.

«Я отримав біометричний паспорт шість років тому і зміг без візи поїхати до США. Потім з цим документом безвізово подорожував по країнам ЄС, також побував в Україні. Біометричний паспорт – це зручно», – каже він

Керівник відділу паспортів Управління у справах громадянства та міграції Латвії Дзінтра Пенезе зазначила Радіо Свобода, що біометричний паспорт – це документ, що засвідчує особу, у Латвії він також є проїзним документом. Від звичайного паспорту старого взірця біометричний паспорт відрізняється тим, що містить спеціальну безконтактну мікросхему зі сканованими відбитками пальців власника та його цифрове фото. Процедура оформлення біометричного паспорту досить проста.

«Людина приходить у будь-яке відділення Управління у справах громадянства та міграції Латвії, незалежно від місця проживання. Бере з собою старий документ, якщо він у неї є, якщо немає, наприклад загубили, ми по своїх системам перевіряємо і з’ясовуємо ідентичність особи, фотографуємо на місці, беремо відбитки пальців. Людина підписується, ми даємо їй державні реквізити на оплату і через визначений час вона отримує документ», – зауважує Дзінтра Пенезе.

Ми готові подітися досвідом із Україною – Трейгутс

Серед переваг біометричних паспортів – швидкість проходження кордонів, завдяки обладнанню, що зчитує дані з чипів, збереження даних та їх швидке відновлення, у випадку втрати паспорту, а також запобігання підробці документа та нелегальному використанню.

Важче його підробити, тому що рівень захисту цих електронних даних дуже високий
Інгусс Трейгутс

«Основна відмінність цього документа полягає у тому, що в ньому є електронний носій даних – мікросхема. Отже в цьому паспорті окрім основної інформації: прізвища, ім’я, персонального коду, терміну дії документа, є так звані біометричні дані особи. Ці електронні дані додатково захищенні, і тим, хто займається підробкою документів, важче його підробити, тому що рівень захисту цих електронних даних дуже високий», – розповів директор Департаменту документів, що засвідчують особу Управління у справах громадянства та міграції Латвії Інгусс Трейгутс.

Дзінтра Пенезе, у свою чергу, додала, що шестирічний досвід введення в обіг біометричних паспортів у Латвії засвідчив безпечність цих документів.

Наш досвід є абсолютно позитивним. У разі звернення України, ми готові ним поділитися, як це вже робили в інших країнах
Дзінтра Пенезе

«Наш досвід запровадження біометричних паспортів безперечно є абсолютно позитивним. У разі офіційного звернення з боку України, ми готові ним поділитися, як це вже робили в інших країнах», – каже вона.

За її словами, біометричні дані, які зберігаються на електронному чипі, є унікальними для кожної людини і використовуються лише для перевірки автентичності документа, а також для перевірки особи у процесі порівняння особистих даних з даними, записаними на електронний чип.

Додатковим аспектом безпеки біометричних паспортів у Латвії є те, що в країні існує Реєстр жителів, де внесені персональні дані латвійців. А зокрема у Франції паспорт видають на підставі свідоцтва про народження, яке легше підробити.

Біометричний паспорт або ідентифікаційна картка – на вибір

Латвійці разом з біометричним паспортом можуть оформити ідентифікаційну електронну картку, яка також містить цифрове фото та відбитки пальців володаря документа. Ці документи є подорожніми і засвідчують особу власника.

Ідентифікаційна картка має декілька ступенів захисту, одна з яких пін-код, також цю картку можна використовувати для функцій електронного підпису. Для використання електронного підпису в інтернеті, користувачам необхідно придбати устрій, який зчитує дані з картки.

З ідентифікаційними картками громадяни Латвії можуть подорожувати по країнах ЄС, Європейської економічної та Шенгенської зон, однак для поїздки в інші країни, зокрема США чи Україну потрібний біометричний або звичайний паспорт.

Експерти вважають, що впровадження сучасних біометричних посвідчень має значний економічний і соціальний ефект. На їхню думку, ідентифікаційна картка – інструмент боротьби з бюрократією, корупцією, фінансовими та іншими злочинами. А також засіб прозорих відносин громадянина і держави.

Фотографія у паспорті з огляду на безпеку чорно-біла

Наразі окремі латвійці висловлюють нарікання на якість фото у документах.

Дзінтра Пенезе зауважила, що власник паспорта або ідентифікаційної картки може зробити цифрове фото у фотоательє, але більшість латвійців фотографуються безпосередньо у відділах, де оформлюють паспорти, бо це безкоштовна послуга. «За бажанням людина може принести з собою фотографію з ательє. Яке фото вона принесе або як сфотографується на місці, такою й буде фотографія у паспорті. У більшості фотографія в нових біометричних паспорт є кращою, ніж у попередніх звичайних паспортах».

Наразі те, що фото у паспортах та ідентифікаційних картках не кольорове – це одна з умов безпеки.

«Зараз застосовується така технологія персоналізації, де використовується чорно-біле фото, бо це забезпечує високий рівень захисту від підробки. Цю технологію використовують і інші країни, в їхніх паспортах ми також бачимо чорно-білі фото», – зазначає Інгусс Трейгутс.

У Латвії біометричні данні передбачені не тільки для паспортів громадян, а й для інших видів паспортів.

«Так. Всі види паспортів, зокрема негромадян, осіб без громадянства, біженців, осіб з альтернативним статусом, дипломатичні й службові паспорти вміщують спеціальні чипи з біометричними даними», – зазначила Дзінтра Пенезе.

Дітям також оформлюють біометричні паспорти, наразі відбитки пальців в документі застосовуються лише з 12 років.

Біометричні паспорти й ідентифікаційні картки у Латвії видають терміном на 10 років. Вартість оформлення біометричного паспорту – 28,46 євро, ідентифікаційної картки – 14,23 євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG