Доступність посилання

ТОП новини

Україна не сама: у Київ прибув віце-президент США


Джо Байден прибув в Україну (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Послання про підтримку українського народу привіз у Київ віце-президент США Джозеф Байден. Саме у пʼятницю, у річницю Євромайдану, один із чільних американських високопосадовців зустрінеться з керівництвом України, а також візьме участь у круглому столі на тему боротьби з корупцією. Експерти радять не очікувати від візиту Джозефа Байдена значних практичних домовленостей. А у Росії від таких домовленостей узагалі застерігають.

У переддень свого візиту віце-президент США Джозеф Байден заявив про готовність Вашингтона посилювати обмежувальні заходи проти Росії, але наголосив, що від самого початку агресії Кремля проти України міжнародна спільнота орієнтувалася на дипломатичний вихід із цієї кризи. В інтервʼю газеті «День» Джозеф Байден вкотре засудив окупацію Росією Криму і додав, що США дуже добре поінформовані про ситуацію на Донбасі, зокрема – про перетин кордону російськими бойовими частинами з озброєнням і бронетехнікою.

Віце-президент США перебуває в Україні втретє за цей рік, і цього разу – у річницю Революції Гідності. Заступник директора Інституту Світової політики Сергій Солодкий зазначає: візит у такий день – не збіг обставин, оскільки більшість поїздок американських високопосадовців не плануються спонтанно.

Можливо, візит Байдена саме у цей день змусить інших лідерів замислитися щодо необхідності солідаризуватися
Сергій Солодкий

«Це, очевидно, демонстрація поваги американського народу до боротьби громадян України за свої права, за свою свободу. Для України важливо, що вона не сама у цей день, – каже він. – Можливо, візит Байдена саме у цей день змусить інших лідерів, зокрема країн Європейського союзу, замислитися щодо необхідності солідаризуватися, дбати не лише про власні інтереси, а діяти колективно, разом для протистояння російській агресії».

У Росії застерегли від «порушення домовленостей»

Експерт сумнівається, що у пʼятницю у Києві домовлятимуться про якісь принципові практичні речі. Іншої думки, ймовірно, у російському МЗС. «Ми чули неодноразові підтвердження адміністрації про те, що в Україну постачають лише нелетальні види озброєнь. Якщо є зміни у цій політиці, то ми можемо говорити про серйозний дестабілізуючий фактор, який може серйозно вплинути на розклад сил у цьому регіоні», – заявив у четвер речник російського відомства Олександр Лукашевич.

Приводом для такої заяви МЗС Росії стали слова Тоні Блінкена – заступника радника президента США з національної безпеки, якого Барак Обама пропонує на посаду заступника держсекретаря. Блінкен зазначив, що Вашингтон може переглянути політику ненадання летальної допомоги Україні. Така підтримка, на думку американського посадовця, спонукало б Москву «двічі подумати й утриматися від подальших дій». У Росії натомість ймовірність надання Америкою зброї України назвали «порушенням домовленостей».

Україна як незалежна держава має право купувати все, крім ядерної зброї
Василь Філіпчук

Український дипломат, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук каже, що закиди Росії – це суто її політична позиція, яка реально не має під собою ніякого юридичного підґрунтя. «Для таких застережень немає жодних передумов. Більше того: такі заяви – це пряме порушення базових норм міжнародного права. Україна як незалежна держава має право купувати все, крім ядерної зброї», – наголошує дипломат.

Водночас, на думку експерта, якби переговори про передачу зброї між США й Україною справді велися, вони мали б лишатися непублічними. Василь Філіпчук також вважає, що візит Джозефа Байдена є радше політичним сигналом, демонстрацією підтримки України.

В інтервʼю у переддень свого візиту віце-президент США нагадав, що однією з головних вимог учасників Євромайдану в Україні були реформи. І післяреволюційному керівництву у складі президента Порошенка і премʼєра Яценюка, на думку Байдена, «життєво важливо» виправдати ці очікування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG