Доступність посилання

ТОП новини

Росія вважає неправильним, що Україна досі не почала закуповувати її газ – Новак


Російський міністр енергетики Олександр Новак перед тристоронньому газовими переговорами в Брюсселі, 21 жовтня 2014
Російський міністр енергетики Олександр Новак перед тристоронньому газовими переговорами в Брюсселі, 21 жовтня 2014

Україна, досі не розпочавши закупівлі російського газу, вчиняє недоцільно, заявив у суботу, 22 листопада, міністр енергетики Росії Олександр Новак, передають РІА «Новини».

«Зараз там (в Україні) досить тепло, тому вони використовують власний і реверсний газ. Ми вважаємо, що це не зовсім правильно... На нашу думку, вони зараз вчиняють недоцільно, оскільки ризики проходження осіннього максимуму вони збільшують. Як будуть взимку вони проходити максимум? Доведеться, мабуть, обмежувати якусь кількість споживачів», – сказав Новак.

За словами російського міністра, за останньою інформацією, якою він володіє, українська сторона готова до 1 грудня почати закуповувати і оплачувати у Росії природний газ.

«Ми вважаємо, що це не зовсім правильно з точки зору технічної, оскільки зараз використовується газ з ПСГ (підземні сховища газу), а коли буде холодно, там тиск буде нижчий, і будуть обсяги газу набагато менші, ніж якщо б вони зберегли обсяг і використовували поточні поставки», ­– пояснив російський міністр.

Україна планує до кінця поточного закупити у російського монополіста «Газпром» близько 1,5 мільярдів кубометрів газу на раніше обговорених умовах передоплати за ціною 385 доларів за кубічний метр газу й, в залежності від погоди, до 1 мільярда кубометрів в наступному році.

У Міненерговугілля підкреслили, що опалювальний сезон почався пізніше звичайного у зв'язку зі сприятливими погодними умовами, він проходить спокійно. Міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україні також допомогли заходи економії.


XS
SM
MD
LG