Доступність посилання

ТОП новини

Понад половина дітей у зоні АТО мають психологічну травму, спричинену війною – ЮНІСЕФ


Понад 60% дітей, які перебувають у зоні АТО, мають психологічну травму через те, що стали свідками насильства і військових дій.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповіла голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс, посилаючись на результати експрес-оцінки соціально-психологічного стану дітей, яку проводила організація.

«У подібних ситуаціях в будь-якій точці земної кулі найвищу ціну платять діти. Вони піддаються різним небезпекам. Сам факт переміщення — з сім'єю, а тим більше окремо від неї — вже стрес для дітей. На це накладається ще й травма, яку діти отримали, ставши очевидцями військових дій»,–зазначила Барберіс.

За її словами, безумовно, такі діти вимагають дуже серйозної підтримки та реабілітації.

Барберіс також засудила факти маніпуляції дітьми в російській пропаганді.

«Використання дітей у конфліктах не дасть бажаного результату жодній зі сторін. Це жахливо. Це те, що неможливо прийняти. Діти й так платять найвищу ціну в таких ситуаціях. Але, крім об'єктивних причин, створюються ще й додаткові, суб'єктивні, коли дітей, як неживі предмети, використовують у якихось своїх пропагандистських інформаційних цілях», –наголосила вона.

За даними ЮНІСЕФ, від початку конфлікту на Донбасі вимушеними переселенцями стали близько 127 тисяч дітей. Там зазначають, що реальна кількість може бути значно більшою.

5 листопад від вибуху артилерійського снаряда поруч із ЗСШ № 63 у Донецьку загинули 14-річний восьмикласник та 18-річний випускник школи. У середині листопада в Горлівці від потрапляння снаряду в житловий будинок загинуло двоє дітей.

За даними ООН, найсвіжі з яких оприлюднювалися 8 жовтня, від початку конфлікту на Сході України загинуло 3660 людей, 8756 поранені. Раніше, станом на 11 вересня, в ООН повідомили, що на Донбасі внаслідок бойових дій загинуло не менше ніж 27 дітей, щонайменше 56 були поранені.

XS
SM
MD
LG