Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти і ЗМІ Росії вигадують історії про американців на Донбасі


Сепаратистські інтернет-портали угруповань «ДНР» і «ЛНР» та російські медіа повідомляють про «іноземних найманців» у Харкові, які буцімто воюватимуть на боці українських військових. Однак, як виявилось, ті, кого видали за іноземних найманців – механіки з Нігерії.

Сепаратистські та російські веб-портали поширили інформацію, буцімто до Харкова прибули американські найманці, яких вони назвали дослівно «неграми, які будуть воювати на боці української армії». Доказом таких тверджень стало відео, на якому темношкірі чоловіки в камуфляжі біля мікроавтобусів у Харкові. Додають також, що вони зупинились у готелі під назвою «АН-2».

«Ось вони – бойові негри, хто воює в Україні з боку української армії! 20 негрів прибули», – говорить голос за кадром.

Сепаратистський сайт «Русская весна» до цієї ж новини додає: «Відомості про те, що на українській стороні воюють найманці з приватних військових копаній потрапляли в ЗМІ й раніше. Все частіше вони отримують документальне підтвердження. За нинішніх умов Україна поступово буде перетворюватися в міжнародний смітник для садистів і професійних убивць із різних куточків землі».

У Харкові дійсно є готель, який називається «АН-2». Проте адміністратори цього закладу повідомили: «В нашому готелі не проживали чорношкірі афроамериканські бойовики-найманці. Також повідомляємо, що відео, яке опубліковане в YouTube, є неправдивим і сфальсифікованим».

Журналісти інформаційного агентства «Укрінформ» зв’язались із готелем у Харкові. В адміністрації харківського готелю уточнили, що там проживали чорношкірі технічні фахівці з Нігерії, які проходили практику на одному з харківських підприємств, але ще у вересні.

«У жовтні вони у нас вже не проживали. У нас взагалі ніхто з іноземців не проживав у жовтні. Можу з упевненістю вас запевнити, що ніякі бойовики у нас точно ніколи не зупинялися», – зазначили в адміністрації готелю.

Таким чином, група чорношкірих військових в Харкові все ж була. Але не в жовтні, а у вересні, і не зі США, а з Нігерії, і не так звані «найманці-карателі», а технічні фахівці. У ЗМІ пов’язують присутність технічних працівників із Нігерії у Харкові з їх подальшим візитом у Кременчук, де в жовтні місяці на автозаводі «Краз» вони пройшли двотижневий курс навчання з особливостей експлуатації, технічного обслуговування і ремонту автомобілів «Краз» спеціального призначення. На сайті підприємства повідомляється: «Тренінги були передбачені в рамках зовнішньоекономічного контракту, укладеного між «Кразом» та Міністерством оборони цієї країни в першому півріччі поточного року».

Раніше російські та проросійські ЗМІ вже поширювали інформацію про так званих іноземних найманців в Україні, зокрема на телеканалі «НТВ» розповідали про загиблого з позивним «Грек», який потім виявився живим і ніяким не греком, і навіть узяв участь у зйомках відеоспростування такої «новини» російського каналу.

Також повідомляли про буцімто переговори по рації польською та англійською мовами між українськими військовими поблизу аеропорту міста Донецьк, що, мовляв, і свідчить про буцімто наявність іноземних найманців. Однак доказів – не представили.

Олег Покальчук
Олег Покальчук
Для росіян потрібна картина світового зла, а українська реальність яку вони весь час применшують, обзивають і спотворюють, в цю картину не владується
Олег Покальчук

На питання, чому у російських ЗМІ з’являються повідомлення про те, що на стороні українських військових є іноземні найманці, соціальний психолог Олег Покальчук відповів: «Для росіян потрібна картина світового зла, а українська реальність яку вони весь час применшують, обзивають і спотворюють, в цю картину не владується. Пояснити це своїм виборцям і громадянам можливо за рахунок того, що насправді «руками світового зла» Україна і українці захищають себе і воюють з ними. Таке твердження підвищує самооцінку, і пояснює дуже незначні, з точки зору їх амбіцій, військові успіхи».

Покальчук також додав, що вважає нонсенсом заяви про іноземних найманців, які воюють на боці України.

«Це нонсенс з наступної причини: іноземні громадяни, або ті які проходили службу у власних збройних силах, мають цілком інший тип підготовки і російською: «боевого слаживания». Тобто, для того, щоб вони могли ефективно співдіяти з нашими військами, потрібно тривалий час, щоб з’єднати, уніфікувати команди. Це добре знають ті люди, які, наприклад, проходили військову службу в Іраку. Це серйозна робота по уніфікації навичок а також мовних, культурних і політичних трендів у єдину бойову одиницю. Це технічно досить складно. Або тоді такий підрозділ має воювати самостійно, і охоплювати власний оперативний простір, він повинен виконувати якусь тактичну задачу, і доповідати по її виконанню. Це неможливо сховати ніяк. Так не буває. Більше того, вони діють в умовах, де їм доводиться комунікувати з місцевим населення, озброєним або ні, не важливо. Для цього потрібно розуміти нюанси психології цих людей, іноземець ось ці речі не зможе зрозуміти. Це все одно, що ми би відправились воювати в Мексику, наприклад. І там якісь розборки «між» і «між». Що б ми в тому втямили?» – зазначив Олег Покальчук.

21.11.2014
Кремлівські ЗМІ вирішили «захистити» Діда Мороза в Україні

Російські «ЗМІ» поширили повідомлення, буцімто у Маріуполі бійці Національної гвардії України спалили дитсадок далі
21.11.2014
«Перший канал» Росії визнав, що показав «грубу фальшивку»

Йдеться про використання ЗМІ Росії фото з інтернетного форуму як доказу, ніби малайзійський боїнг був збитий ракетою «повітря-повітря» далі
19.11.2014
ЗМІ Росії сфабрикували ролик буцімто обстрілу Донецька

Російські ЗМІ використали відео українського журналіста, домонтували ще 2 шматки відео та заявили, що це обстріл Донецька українськими військовими далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG