Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Чехії не згоден із президентом: Україна має право вибору


Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка
Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка відкинув сьогодні слова президента країни Мілоша Земана, що Україна мала б піти шляхом фінляндизації, тобто відмовитися від частини суверенітету на користь Росії, і не вступати до НАТО.

В інтерв’ю чеській газеті «Право» в перебігу візиту до Ізраїлю Соботка наголосив, що хоча сьогодні членство України в НАТО не є на порядку денному і Україна ще не готова до цього, але вона має право сама обирати, чи бути їй у майбутньому членом НАТО чи ЄС, «на підставі волі своїх громадян і рішень своїх обраних представників».

Тому, наводить слова прем’єра інформаційний сервер Novinky.cz, він не може погодитися з порадою президента країни. Як сказав Соботка, «фінляндизація означала б, що ми визнаємо Україну як сферу впливу Росії і погоджуємося з фактом, що її майбутнє вирішуватимуть не українські громадяни, а інша країна, а саме Росія». Саме такий підхід, нагадав він, став причиною політичних змін в Україні – після того, як попередня влада під впливом Росії відмовилась була підписувати угоду про асоціацію з ЄС.

У вівторок, 25 листопада, заяви Земана про Україну вже відкинули міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек і віце-прем’єр Андрей Бабіш.

Раніше президент Чехії Мілош Земан, перебуваючи з візитом у Казахстані, повторив позицію Росії щодо невступу України до НАТО і висловився за фінляндизацію Києва.

Це був уже далеко не перший випадок, коли Земан на посаді президента Чехії, члена ЄС і НАТО, виступав із заявами, що відповідають лінії Кремля чи наближаються до неї. Найгучнішою стала його заява на російському телебаченні, що «в Україні просто громадянська війна», і тому не потрібно займатися «якимись думками про підтримку, зокрема, економічну підтримку України» за цих умов.

У відповідь на ті слова президента голова МЗС Чехії вже нагадував, що в його країні за зовнішню політику держави відповідає уряд, а президент зобов’язаний офіційно її дотримуватися.

XS
SM
MD
LG