Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США засудив обстріл місії ОБСЄ в Україні


Джен Псакі
Джен Псакі

США засудили напад на Спеціальну місію спостерігачів ОБСЄ на сході України між населеними пунктами Кірове і Шуми в Донецькій області 26 листопада. Про це йдеться в заяві прес-секретаря держдепартаменту США Джен Псакі.

За її словами, постріли були зроблені по групі спостерігачів ОБСЄ з реактивного гранатомета і зенітного озброєння. Як заявила речниця, постріли, ймовірно, були зроблені з території, підконтрольної сепаратистам.

У Держдепартаменті США наголошують, що будь-які напади або погрози спостерігачам ОБСЄ є неприйнятними.

«Ми закликаємо всі сторони утримуватися від будь-яких дій, які ставлять під загрозу безпеку місії ОБСЄ в Україні. Сполучені Штати дякують членам спеціальної місії спостерігачів ОБСЄ за їхню мужність і службу», – мовиться в заяві.

«Ми знову закликаємо Росію і підтримуваних нею сепаратистів надати спостерігачам ОБСЄ повний доступ для виконання ними свого мандату, щоб інформувати про ситуацію в галузі безпеки і прав людини на всій території України, сприяти діалогу і контролю за виконанням Мінських угод, у тому числі вздовж міжнародних кордонів», – мовиться в заяві Держдепартаменту.

26 листопада місія ОБСЄ заявила про обстріл своїх спостерігачів на Донеччині близько 12:00 біля українського блок-посту поруч із селом Шуми. В ОБСЄ заявили, що спостерігачі змушені були відразу залишити місце події.

Вони не мають інформації про те, хто здійснив обстріл. В ОБСЄ повідомили лише, що спостерігачів обстріляли з південного сходу.

Село Шуми лежить на самій околиці Горлівки, захопленої сепаратистами. Горлівка розташована на південний схід від цього села.

Це вже не перший випадок обстрілів місії ОБСЄ. Раніше у звіті місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі повідомили, що 19 листопада автоколону спеціальної моніторингової місії ОБСЄ обстріляли біля Мар’їнки Донецької області, яку контролюють сили АТО.

XS
SM
MD
LG