Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін встановив премію для родини Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Родина заарештованого Росією українського режисера Олега Сенцова отримуватиме щомісячну премію до 2016 року. Відповідне рішення затверджено постановою Кабміну від 12 листопада і оприлюднене у середу, 3 грудня.

Премія становитиме 5 мінімальних зарплат. Наразі в Україні мінімальна зарплата становить 1218 гривень.

Міністерству культури доручили забезпечення виплату премії родині Сенцова до його звільнення за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Гранти президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів у сфері кінематографії та премії за видатні досягнення в галузі кінематографії». Урядова постанова діє до 1 січня 2016 року.

У листопаді урядовці вирішили перерахувати свою місячну заробітну плату родині Олега Сенцова.

Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії 11 травня. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів в Сімферополі, Ялті й Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Сенцову загрожує до 20 років позбавлення волі. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього, у цій справі арештовані ще три людини.

Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисерові до 11 січня 2015 року.

Звільнити Сенцова закликають багато його колег і правозахисники, які вважають його політичним в’язнем. На їхню думку, звинувачення проти нього сфабриковані, а режисер був затриманий за свою громадянську позицію. Сенцов – активний учасник Майдану.

XS
SM
MD
LG