Доступність посилання

ТОП новини

Сутички у Вінниці: конфлікт «верхівок» чи «третій Майдан»?


Біля Вінницької ОДА, 6 грудня 2014 року
Біля Вінницької ОДА, 6 грудня 2014 року

Відставки голови облдержадміністрації і ще цілої низки інших посадовців вимагає у Вінниці так звана «рада Майдану». У суботу її учасники штурмували приміщення місцевої облради, у неділю – зібралися на «народне віче», на якому, кажуть, відстоюють інтереси громади. Очільник області Анатолій Олійник звинувачує мітингувальників у звʼязках із Кремлем. Експерти ж нагадують про наближення місцевих виборів і радять не порівнювати штурм Вінницької облради з подіями доби Євромайдану.

З вигуками «Олійника! Олійника!» до приміщення Вінницької облради у суботу заносили сміттєвий бак: мітингувальники вимагали відставки голови Вінницької області Анатолія Олійника. Саме його учасники штурму звинувачують у політичній розправі над головою облради Сергієм Свитком: у суботу депутати якраз мали голосувати за його звільнення.

Для такого рішення вже є більшість голосів: позачергової сесії облради заради розгляду питання про відставку Свитка зажадали 68 депутатів зі 131. Людмила Щербаківська, голова фракції «Батьківщина», членом якої є очільник Вінницької облради, стверджує: неприхильність серед колег Сергій Свитко заробив через ініціювання люстрації і розслідування корупційних схем, до яких нібито причетні його політичні опоненти.

«Він почав здавати ці документи у прокуратуру, у прокуратурі вони зупинялися, і, виходить, він став невигідним, – каже Щербаківська. – Я вважаю, що організатором цього всього є голова адміністрації Анатолій Олійник, він повинен нести відповідальність за дестабілізацію ситуації в області. Він хотів проведення закритого засідання сесії, щоб ніхто не бачив, що відбувається, – без пояснень, без нічого».

Серед пікетувальників – і місцеві «свободівці»

Саме недопуск мітингувальників на засідання облради став приводом для штурму. Результат – сутички, внаслідок яких і пікетувальники, і міліція заявили про постраждалих. В обласному МВС кажуть: не пускали у приміщення, бо охочих відвідати засідання виявилося забагато. Закиди щодо перевищення повноважень там спростовують, водночас уже відкрили кримінальні провадження за статтями про хуліганство і насильство щодо працівників міліції.

Голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник назвав мітингувальників «озброєними групами підготовлених бойовиків» і повʼязав їх із російськими спецслужбами. У фракції «Єдність Вінничини», представником якої раніше був Олійник, кажуть, що голова облради Сергій Свитко сам винен у тому, що колеги вирішили голосувати проти нього.

Дійшло до того, що більшість депутатів просто відмовилися зʼявлятися на сесії
Віктор Вікалюк

«Прийшовши у раду, він усе зробив, щоб не мати підтримки депутатів, – говорить голова фракції Віктор Вікалюк. – Дійшло до того, що більшість депутатів просто відмовилися зʼявлятися на сесії. По-друге, він не знайшов контакту з головою обласної адміністрації: все робив, щоб була ескалація, не було взаєморозуміння».

Після штурму у стінах обради пікетувальники проголосили склад «ради Майдану» й у неділю організували «народне віче» на якому обрали свого «губернатора» – «свободівця» Олексія Фурмана. Саме ВО «Свобода» деякі вінницькі ЗМІ підозрюють в організації штурму облради і зокрема звинувачують обʼєднання в тому, що воно зібрало біля адмінбудівлі агресивно налаштованих молодих людей, частину з яких нібито привезли з Хмельницького. У коментарі Радіо Свобода вінницький осередок партії такі закиди спростував, але підтвердив, що активісти ВО «Свобода» були серед тих, хто у суботу вимагав відставки Олійника.

«Маленька купка вічних завсідників різних мітингів»

Сутички у Вінниці потрапили у випуски найбільших російських телеканалів, деякі українські інтернет-видання вже охрестили події «третім Майданом».

Маленька купка вічних завсідників різних мітингів виходить і намагається говорити за всю громаду. На мою думку, це провокація
Юрій Пархомчук

Вінницький медіаконсультант Юрій Пархомчук однак вважає, що з волевиявленням громади події останніх днів не мають нічого спільного: за його словами, більшість мітингувальників – активісти певних політичних сил, які намагаються завоювати вплив в області.

«Треба збирати мітинг, на який виходять люди безпартійні, які виходять самі за себе. Сьогодні ж ми бачимо людей, які, як у Чернишевського, «страшно далекі від народу». Маленька купка вічних завсідників різних мітингів виходить і намагається говорити за всю громаду. На мою думку, це провокація», – каже Пархомчук.

Необхідно у тій реформі місцевого самоврядування, яка готується, передбачити зменшення терміну повноважень місцевої влади. Бо 5 років для місцевої влади – це колосальний термін
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій нагадує про близькість місцевих виборів і називає вінницькі сутички наслідком конфлікту між локальними «верхівками». Експерт вважає: події у Вінниці загострили питання реформи місцевого самоврядування. «Щоб уникнути цього на майбутнє, нам необхідно у тій реформі місцевого самоврядування, яка готується, передбачити зменшення терміну повноважень місцевої влади. Бо 5 років для місцевої влади – це колосальний термін. За цей час вона втрачає звʼязок із суспільством, створюються місцеві клани», – зазначає Олександр Палій.

У понеділок «рада Майдану» планує пікет обласного управління міліції. З огляду на це, громадська рада при управлінні МВС закликає голів і облради, і облдержадміністрації мирно і конструктивно вирішити своє політичне протистояння, щоб попередити дестабілізацію ситуації в усій Вінницькій області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG