Доступність посилання

ТОП новини

Без даху над головою залишився український кобзар Харченко


Відомий український кобзар через пожежу втратив все майно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську без даху над головою залишився український кобзар Валерій Харченко. Пожежа повністю знищила їхній із дружиною будинок і все нажите майно, чоловік і жінка дивом уціліли. Наразі маестро потроху оговтується від пережитого, концертну діяльність довелось поки залишити. Він підозрює, що пожежа не була випадковою і навіть припускає, що йому могли таким чином помститись за активну громадянську позицію. У міліції поки цю справу не коментують, а прихильники таланту кобзаря закликають владу та суспільство допомогти музикантові в скруті.

Залишки вигорілих меблів, одягу та книжок, дах з пропалинами, голі обвуглені стіни – це все, що залишилось від будинку українського кобзаря Валерія Харченка після пожежі. 55-річний чоловік з дружиною дивом вціліли. Згадують: тієї ночі вони прокинулись від незвичних звуків знадвору, відчинивши двері, побачили стовп полум’я. Пожежники, яких викликали, прибули тільки через 20 хвилин, коли вогонь вже охопив хату, у бригади виявилось діряве протипожежне обладнання, відтак врятувати практично нічого не вдалось. Зараз музикант із дружиною облаштувались у літній кухні, якої пожежа не торкнулась. Добрі люди дали обігрівач, електропічку, трохи теплих речей. Побут подружжя ускладнює те, що дружині кобзаря Вікторія, яка нещодавно перенесла четвертий інсульт, важко рухатись і говорити.

Ми вивезли десь два «Камази» всілякої гарі. І то спасибі, що люди допомогли
Вікторія Харченко

«Все, все повністю згоріло. І одяг, і взуття все погоріло. Вийшло так, що повністю вигоріла наша спальня, а там же були всі речі нові, і дублянка, і шкіряне пальто… Ми вивезли десь два «Камази» всілякої гарі. І то спасибі, що люди допомогли», – розповіла Радіо Свобода дружина музиканта Вікторія.

Сам знаний кобзар Валерій Харченко оптимізму не втрачає. У нього вже заживає права рука, поранена під час пожежі, жартує – скоро можна буде грати. Та й кобза – інструмент, з яким об’їздив багато міст в Україні та за кордоном, вціліла, каже музикант. Він вважає це добрим знаком. Переймається ж Валерій Харченко через втрату безцінних для нього речей – нагород із конкурсів (збереглась лише одна нагорода – статуетка міжнародного фестивалю «Оберіг»), а також концертної, 200-річної вишитої сорочки, яку свого часу йому подарували на Тернопільщині.

Найдорожче з цієї хати – це старовинна вишита сорочка. Мені її подарували спеціально, щоб я їздив, робив концерти. Нема тепер в чому виступати. А кобза вціліла
Валерій Харченко

«Найдорожче з цієї хати – це старовинна вишита сорочка. Коли я жив у покійного вже Івана Гончара у Києві, він милувався цією сорочкою. Там вишивка бісером і так звана «килимова» вишивка, так ніде більше не вишивають, тільки в одному селі на Тернопільщині. Мені її подарували спеціально, щоб я їздив, робив концерти. Нема тепер в чому виступати. А кобза вціліла. Вона була якраз у тій кімнаті, де обвалилась стіна. Її присипало цеглою, але футляр захистив», – розповів Радіо Свобода Валерій Харченко.

«Мене того і підпалили, щоб я не діставав ліки для АТО»

У те, що пожежа трапилась випадково, відомий дніпропетровський кобзар не вірить. За документами, в електромережі сталось коротке замикання, однак маестро підозрює підпал. Каже: останнім часом він вів активну громадську роботу – протестував проти стихійного звалища неподалік від дому, давав доброчинні концерти задля підтримки української армії, турбувався про доправлення ліків для бійців із-за кордону. Крім того, розмірковує музикант, його дім могли знищити й задля звільнення землі – вона в цьому центральному районі коштує десятки тисяч доларів.

«Один мені каже: у нас зараз війна, все – для АТО. А я кажу: так мене того і підпалили, щоб я не діставав ліки для АТО, не їздив з концертами в АТО. Друге – земля. Тут неподалік продавали ділянку – 40 тисяч доларів», – каже кобзар.

У Бабушкінському райвідділі міліції Дніпропетровська Радіо Свобода повідомили, що за фактом пожежі в оселі музиканта розпочали кримінальне провадження за статтею 194 Кримінального кодексу України – пошкодження майна. Причини пожежі правоохоронці зараз не коментують, посилаючись на те, що попереду ще низка пожежно-технічних експертиз.

«Стане в нагоді все – і будматеріали, і гроші»

Водночас громадськість Дніпропетровська б’є на сполох: влада має допомогти відомому музикантові хоча б із відновленням будинку. Письменник, редактор журналу «Бористен» Фідель Сухоніс, добрий знайомий Харченка і прихильник його творчості, сказав Радіо Свобода: музикант, який присвятив життя популяризації української культури, має відчути вдячність і підтримку суспільства.

Сьогодні стане в нагоді все – і будматеріали, і гроші… Давайте не залишимось байдужими до чужої біди, а Валерій віддячить нам всім своїми новими талановитими піснями
Фідель Сухоніс

«Я знаю, що Валерій всі ці місяці дуже переймався подіями в Україні, Майданом, розстрілом Небесної сотні, подіями на Донбасі як справжній патріот. Це людина-митець, у якої оголені нерви. І ось тут – така біда. Давайте не залишимо в біді цю обдаровану й громадянськи активну людину. Кожен у свій спосіб. Сьогодні стане в нагоді все – і будматеріали, і гроші… Давайте не залишимось байдужими до чужої біди, а Валерій віддячить нам всім своїми новими талановитими піснями, своїми концертами, які в цю сувору пору зігрівають серця», – каже Фідель Сухоніс.

Між тим, кобзар на згарищі не втрачає духу, він міркує про майбутні концерти і жартує: ми з дружиною – в спартанських умовах, майже, як хлопці в АТО А ще маестро Харченко хоче подивитись новий фільм Олеся Саніна «Поводир» – про долю українських кобзарів. Як тільки трохи налагодиться життя

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG