Доступність посилання

ТОП новини

Судовий прецедент змусить визнати добровольців учасниками бойових дій – правник


Судовий прецедент змусить визнати добровольців учасниками бойових дій – правник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську розпочався перший в Україні судовий процес щодо визнання добровольця, загиблого на Донбасі, учасником бойових дій. Вдова бійця подала позов до суду, адже не змогла домогтися визнання свого чоловіка захисником Вітчизни від державних структур. Як зацікавлені сторони в судовому процесі виступають кілька державних відомств, однак всі вони заявляють, що надання статусу учасників АТО членам добровольчих підрозділів, не підпорядкованим міністерствам, в Україні поки не передбачене.

Дружина добровольця, загиблого на Донбасі, Ольга Петрушова за офіційне визнання свого чоловіка учасником бойових дій бореться вже кілька місяців. Жінка подала не одне клопотання до органів державної влади і скрізь – відмови. Розказує: її 46-річний чоловік, Олександр Петрушов – колишній військовий-афганець, учасник Євромайдану. Після початку бойових дій на Донбасі він пішов записуватись добровольцем. У військкоматі відмовили через стан здоров’я, лікарі знайшли у нього серцеву хворобу. Тоді Олександр пішов служити до «Добровольчого українського корпусу», створеного «Правим сектором».

12 серпня 2014 року автобус, в якому їхав доброволець зі своїми товаришами задля обміну полоненими, потрапив у засідку – озброєні сепаратисти розстріляли його на блокпосту в Мар’їнці, що на околиці Донецька, троє добровольців, серед яких й Олександр, загинули. Тепер в Амур-Нижньодніпровському районному суді Дніпропетровська дружина бійця намагається довести, що той поліг, виконуючи бойове завдання, і був учасником АТО. Як розповіла Радіо Свобода Ольга Петрушова, виграти цей процес для неї наразі – справа честі.

Чоловіки встали й пішли захищати свої родини. Коли я його вмовляла не йти, він мені казав: ти не знаєш, що таке військові дії, а я їх бачив, щоб це не розпочалося тут, у Дніпрі, – от для того ми там і стоїмо…
Ольга Петрушова

«Довести мені важливо, тому що й зараз чимало людей каже: а, вони там просто так, «шишки збирають». Це неправда! Чоловіки встали й пішли захищати свої родини. Коли я його вмовляла не йти, він мені казав: ти не знаєш, що таке військові дії, а я їх бачив, щоб це не розпочалося тут, у Дніпрі, – от для того ми там і стоїмо… У мене є різні довідки, але вони лише описують обставини загибелі чоловіка. Вони не говорять про те, що це було бойове завдання. Доводиться доводити це в суді», – каже дружина загиблого бійця.

Добровольці воюють, але статусу не мають?

Учасниками судового процесу з боку держави є одразу кілька інституцій – Кабінет міністрів, Міністерство соціальної політики, Державна служба у справах ветеранів війни. Їхні представники беруть участь в засіданні суду з Києва за допомогою відеозв’язку і наголошують: позов дружини загиблого бійця підтримують, однак в Україні немає законодавства, яке дозволило б надати статус учасника бойових дій членові добровольчого формування. Крім того, представники держструктур висловлюють сумнів у тому, що такий статус може бути присвоєний посмертно.

«Закон передбачає декілька категорій осіб, яким цей статус надається, але добровольці на сьогоднішній день там незакріплені», – сказав на суді представник державної служби у справах ветеранів війни.

Юрист жінки, яка домагається визнання свого чоловіка учасником АТО, Юлія Пашковська каже: в українському законодавстві є прогалини щодо добровольців, відтак родичі й звертаються до суду. Вона також зазначає: немає жодного закону, який би забороняв надавати статус учасника бойових дій людині, що загинула. Правниця впевнена: вдова загиблого виграє процес, це створить прецедент і полегшить визнання учасниками АТО ще сотень бійців, які опинились в схожій ситуації.

Ми пішли до суду, щоб змінити і законодавство, і те, що в мізках у чиновників. Я думаю, маленькими кроками ми це зробимо
Юлія Пашковська

«Я сподіваюсь, що все ж переламаємо позицію державних структур. Ми пішли до суду, щоб змінити і законодавство, і те, що в мізках у чиновників. Я думаю, маленькими кроками ми це зробимо», – каже юрист.

Очікується, що рішення суду щодо визнання загиблого добровольця учасником АТО буде вже наступного тижня.

«Почекаємо ще відповідь МВС на запит суду. На 19 грудня будьте готові до судових дебатів і винесення рішення», – сказала суддя, оголошуючи перерву.

На черговому засіданні суд також планує переглянути відео про обставини загибелі бійця-добровольця та його товаришів, яке зняли самі озброєні сепаратисти й оприлюднили в мережі Інтернет.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG