Доступність посилання

ТОП новини

Швеція і Данія викликають послів Росії через інцидент із літаком


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Швеція і Данія повідомили сьогодні, що викликали до своїх міністерств закордонних справ послів Росії, щоб висловити їм протест через інцидент із російським військовим літаком, який ледь не влаштував зіткнення з пасажирським авіалайнером.

Росія заявляла раніше, що ніякого інциденту не було.

Інцидент стався 12 грудня, коли військові Швеції виявили в міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем неідентифікований військовий літак, який летів із вимкненим транспондером – пристроєм, яким літаки позначають себе в цивільному повітряному русі. Таким чином, літак був «невидимий» для цивільних авіадиспетчерів і літаків. Військові спостерегли, що невідомий літак змінив курс і йде на зіткнення з данським авіалайнером, який щойно злетів із летовища Каструп під Копенгагеном. Вони встигли попередити цивільних авіадиспетчерів, які вказали лайнерові терміново змінити курс, коли до зіткнення лишалося менш як 10 кілометрів. Пілоти піднятих у повітря винищувачів Швеції й Данії підтвердили, що літак-призвідник інциденту був російський.

Останніми місяцями Росія різко підвищила свою військову активність у багатьох частинах світу, в першу чергу в регіоні Балтійського моря. На початку цього місяця Європейське агентство авіаційної безпеки повідомило, що на прохання Європейської комісії розслідує низку випадків останніх місяців, коли були можливі зіткнення військових літаків із цивільними авіалайнерами.

Таких інцидентів було вже кілька. Найнебезпечніший інцидент із російським військовим літаком із вимкненим транспондером і пасажирським авіалайнером стався над Балтикою в березні – тоді до зіткнення лишалося близько ста метрів.

XS
SM
MD
LG