Доступність посилання

ТОП новини

Росія вже не має грошей, щоб підтримувати нормальний «кровообіг» своєї економіки – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк завершує свій брюссельський візит до європейських установ, натомість верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні відвідує Київ. Пожвавлення контактів України і Європи на рівні високих посадовців свідчить про те, що сторони зацікавлені продовжувати діалог на рівні здійснення реформ і протидії російській агресії. Політичний експерт В’ячеслав Ковтун в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, що Європа нині демонструє особливу єдність у підтримці України, а економічні проблеми в Росії є свідченням того, що ефект західних санкцій нарешті дався взнаки.

– Федеріка Моґеріні заявила напередодні, що у відносинах Україна-ЄС розпочинається нова фаза. Це справді так, чи все обмежиться черговими рукостисканнями?

– Я думаю, що Європа з великою цікавістю спостерігає за тим, що зараз відбувається в Україні. Формування нового уряду завершилось, відбулася нова влада і всі очікують реформ, про які йшла мова. Тому саме Федеріка Моґеріні буде розпитувати президента і інших чільників влади про те, як швидко будуть розпочаті реформи, а отже, яким чином Європейський союз може допомогти в реалізації цих реформ.

– У відносинах між державами, спільнотами усе дуже схоже, як у взаєминах між людьми. Бути другом складно, коли в тебе постійно чогось просять, чогось очікують, позичають гроші і весь час про себе нагадують. Ми чули про різні фази ставлення Європи до України, мовляв, Європа втомилася, Європа роздратована, бо вийшла із зони комфорту, і нарешті, що Європа розуміє: Україна – єдиний бар’єр на шляху наступу агресора. Чи можна на сьогодні стверджувати про всеєвропейське об’єднання на користь України?

Європа втомилася від Росії, тому ввела проти неї санкції та їх посилює

– Я б не драматизував ситуацію про те, що Європа втомилась від України, бо в такому разі не було б взагалі ніякої підтримки і не було б ніяких візитів. Європа втомилася від Росії, тому ввела проти неї санкції та їх посилює. А щодо України, то ми бачимо підтримку і загалом спільну позицію Заходу – Сполучених Штатів і Європи – стосовно того, що Україні потрібно допомогти. Звичайно, ми б в Україні хотіли, щоб ця підтримка була всеосяжною, але на цьому етапі ця підтримка є такою, яку Європа вважає достатньою, тому говорити, що Україна стала для Європи якимось гальмом чи викликає незадоволення – цього немає.

– Водночас економічне становище Росії погіршується. Зокрема, після обвалу майже вдвічі від початку року рубль став найслабшою валютою у світі… Санкції таки далися взнаки?

Ситуація й надалі буде погіршуватись, а це означає зниження привабливості для європейського бізнесу, інвестицій у Росії, взагалі відносин економічних з Росією

– Ви самі відповіли на запитання. Я тільки-но повернувся з Москви, де брав участь у телевізійних ток-шоу, і можу сказати, що ситуація погіршується дуже швидко, навіть у порівнянні з тим, як було місяць тому, в обмінниках неможливо купити долар (зрештою, як і в нас), це абсолютний дефіцит. Я думаю, що ситуація й надалі буде погіршуватись, а це означає зниження привабливості для європейського бізнесу, інвестицій у Росії, взагалі відносин економічних з Росією. Європа буде дистанціюватись від Росії, економіка якої потерпає від кризи і санкцій.

– Європа буде дистанціюватись, але, як виглядає, про ще якісь санкції вже не йдеться, щоб уже остаточно «вказати на місце» Кремлю…

Вже наявних санкцій достатньо, щоб у 2015 році економіка Росії була в абсолютному мінусі

– Не треба очікувати від санкцій казкових змін. Вже ті санкції, що застосовані, а це повне обмеження будь-яких фінансових розрахунків і можливості отримати гроші, вже даються взнаки. Будь-які інші додаткові санкції не будуть ефективнішими від тих, що вже діють. Росія вже не має грошей для того, щоб підтримувати нормальний «кровообіг» у своїй економіці. Тому вже наявних санкцій достатньо, щоб у 2015 році економіка Росії була в абсолютному мінусі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG