Доступність посилання

ТОП новини

Закон про люстрацію намагаються дискредитувати – Мін’юст


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Закон про люстрацію намагаються дискредитувати особи, які мають з державою конфлікт інтересів. Про це заявила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

За її словами, саме такі особи подали закон про очищення влади до Венеціанської комісії на експертизу.

До Венеціанської комісії був поданий закон, який ще не вступив у силу, з неофіційним перекладом, наголосила Козаченко.

Оскільки це було зроблено у той період, коли в Україні відбувалися парламентські вибори, була зміна уряду і практично був відсутній суб’єкт, з яким представники Венеціанської комісії могли спілкуватися, то вони не мали змоги виїхати до України, почути думку українських експертів, зазначила представник Мін’юсту.

«Ці особи зробили все, щоб український уряд і Міністерство юстиції не мали змоги отримати попередній висновок», – зазначила Козаченко.

Проте, за її словами, українська сторона все ж таки отримала необхідні матеріали і практично за три дні до засідання Венеціанської комісії підготувала об’єктивні заперечення на попередній висновок. Венеціанська комісія змінила свій висновок і зняла основні застереження щодо цього закону.

«Це безпрецедентний випадок, коли Венеціанська комісія за ніч переробила свій висновок щодо закону «Про очищення влади», зняла всі розгромні зауваження, і вирішила, що працюватиме з українською стороною», - наголосила Козаченко.

Раніше народний депутат співавтор закону про люстрацію Леонід Ємець в ефірі Радіо Свобода заявив, щосупротивники люстрації намагалися втілити у життя акцію з дискредитації закону «Про очищення влади». За його словами, планувалося, що після ухвалення Венеціанською комісією негативного висновку щодо закону «Про очищення влади», ця інформація мала б одразу потрапити в Україну і своє рішення планував винести Конституційний суд.

12 грудня відбулося засідання Венеціанської комісії, на якому європейські експерти висловили низку зауважень щодо закону «Про очищення влади». У засіданні взяла участь українська делегація у складі співавторів закону та міністра юстиції України Павла Петренка. Посадовець повідомив, що делегації вдалося змінити думку комісії щодо закону про люстрацію. Україні дали час на внесення правок.

XS
SM
MD
LG