Доступність посилання

ТОП новини

Головування Латвії в ЄС. У чому користь для України?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Латвія безумовно буде сприяти Україні, посідатиме проукраїнські позиції – професор Кірсенко

Київ – 1 січня Латвія перебрала на себе піврічне головування в Євросоюзі. Українські політики, дипломати, урядовці сподіваються на підтримку Ригою українських реформ і ухвалення рішення про скасування віз для громадян України. А пересічні українці мають надію, що Латвія за справами європейського масштабу не забуде про «справи земні», такі як реабілітація українських поранених вояків і надання гуманітарної допомоги переселенцям із Криму та Донбасу. Тим більше, що Латвія не вперше простягає руку допомоги Україні: чверть століття тому Латвія і Литва підтримали сили, які боролись за відновлення української державності. Нині уже на новому етапі історичного розвитку Латвія продемонструвала готовність допомогти Україні, яка веде боротьбу за територіальну цілісність та європейський вектор розвитку.

25 років тому мешканці Латвії, Литви й Естонії вишукались у живий ланцюг єдності, який отримав назву «Балтійський шлях».

Їхній приклад надихнув патріотичні сили України, які створили «Ланцюг єднання» між Заходом і Сходом держави, і на той час цю акцію називали символом пробудження і відродження України.

З перших днів української Революції гідності латвійські політики і громадські організації заявили про підтримку України. А коли «зелені чоловічки», ховаючись за російською військовою технікою, окупували Крим, – у Ризі розпочались акції на підтримку України. Вони тривають досі на різних рівнях.

Як зазначив професор Києво-Могилянської академії, історик Михайло Кірсенко, у Латвії мітинги на підтримку України швидко розвинулись у волонтерський рух. Донині його учасники збирають гроші, індивідуальні аптечки, теплі речі для українських бійців і переселенців. Латвія прекрасно пам’ятає, що означає російсько-радянський імперіалізм і скільки життів поклали латвійці, щоб повернути собі свободу і державність, зазначив Кірсенко у розмові з Радіо Свобода.

І свою зовнішню політику Латвія, як і її сусідки, вибудовують у відповідності до історичних, економічних, гуманітарних інтересів і традицій, і в цьому сила Латвії, її «помітність» на європейському політичному і дипломатичному полі, вважає експерт.

Латвія безумовно буде сприяти Україні, посідатиме проукраїнські позиції
Михайло Кірсенко

«Щодо чинників сили, то, наприклад, Естонія орієнтується на Фінляндію, а латвійці вигадали собі концепцію великої Балто-Скандії й орієнтуються на Швецію. Але головне – це географічне розташування, суперечливі спогади про так званий німецький період історії і позитивні спогади про шведську добу. І, нарешті, власна рішучість у боротьбі за незалежність. Латвія безумовно буде сприяти Україні, посідатиме проукраїнські позиції. Тут грає роль і географія, і історія, і політика, і перспектива. І головне, не забуваймо, що Латвія – член НАТО та Євросоюзу», – наголосив Кірсенко.

Водночас, на його думку, Україна повинна поглиблювати стосунки не лише з Латвією, а і зі своїми іншими «балтійськими сестрами», які можуть стати наступним об’єктом російської агресії. Тож для Вільнюса, Риги, Таллінна і Києва важливо підтримувати одне одного для зміцнення власної державності і регіональної безпеки, вважає фахівець.

«Ці балтійські держави об’єктивно слабші за Україну, у них менше ресурсів, до того ж, відсоток російськомовного населення у них вищий, ніж в Україні. В Естонії це третина, в Латвії майже половина мешканців. Це вельми небезпечно», – зауважує історик.

Латвія готова поглиблювати співпрацю з Україною – експерти

Юрій Свірко
Юрій Свірко

Політолог та публіцист із Білорусі Юрій Свірко свого часу був змушений виїхати до Балтії, а пізніше переїхав в Україну. Він вважає, що головування Латвії в ЄС – прекрасна нагода для України активніше лобіювати свої інтереси у Брюсселі. Адже Латвія завдяки активній зовнішній політиці і геополітичному розташуванню відіграє чималу роль в європейській політиці у цілому. Тим більше, що Латвія, як і Литва, має досвід підтримки опозиційних політичних сил Білорусі, а донедавна й України, на рівні ЄС, вважає експерт.

Ті ж латвійці жили при СРСР і добре розуміють, що тоді відбувалось і що зараз відбувається на пострадянських теренах
Юрій Свірко

«З мого власного спілкування з латвійцями і литовцями, а я з ними багато спілкувався, бо ці держави межують з Білоруссю, згадую наше спільне радянське минуле. Ті ж латвійці жили при СРСР і добре розуміють, що тоді відбувалось і що зараз відбувається на пострадянських теренах. А по-друге, у Латвії люди розуміють, чим загрожує Росія. У Ризі російськомовних багато, і у Даугавпілсі, який, якщо так можна порівняти, є «латвійським Донбасом», – пояснив Свірко у розмові з Радіо Свобода.

Українські політики і дипломати сподіваються, що під час головування Латвії в Євросоюзі європейська сторона скасує візи для громадян України і підтримає українські реформи.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

У розмові з Радіо Свобода речник МЗС Євген Перебийніс зазначив, що українсько-латвійські стосунки у найближчий час не обмежуватимуться лише цими питаннями.

Під час латвійського головування має пройти міжнародна конференція з допомоги Україні, підготовку до якої ведемо і ми, і ЄС
Євген Перебийніс

«Важливим елементом і важливою подією під час латвійського головування стане Ризький саміт «Східного партнерства», на якому мають розглянути серйозні стратегічні питання щодо подальшого розвитку цієї ініціативи, – каже він. – Серед інших питань – ми все-таки розраховуємо підписати угоду про спільний авіаційний простір із Євросоюзом, яка не була підписана у цьому році. Також під час латвійського головування має пройти міжнародна конференція з допомоги Україні, підготовку до якої ведемо і ми, і ЄС».

Латвійці з нетерпінням чекали на перший день 2015 року, коли центр європейської політики на 6 місяців переїде до Риги. А українці сподіваються на її підтримку і партнерство, зазначив дипломат.

XS
SM
MD
LG