Доступність посилання

ТОП новини

В Обами пообіцяли підписати закон про підтримку України і санкції проти Росії


Петро Порошенко та Барак Обама. Ілюстраційне фото
Петро Порошенко та Барак Обама. Ілюстраційне фото

В адміністрації президента США обіцяють, що Барак Обама підпише закон про підтримку України та запровадження нових санкцій проти Росії вже до кінця цього тижня. Цей закон надає американському президенту право (але не зобов’язаний) надавати Києву серед іншого оборонне озброєння, а також запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектору, чого досі ще не було. Між тим голова російського МЗС заявляє, що метою санкцій Заходу є зміна режиму у Москві.

Джош Ернест
Джош Ернест

Президент США Барак Обама підпише ухвалений Конгресом закон про накладення нових санкцій проти Росії і посилення підтримки України до кінця цього тижня. Про це повідомив речник Білого дому Джош Ернест.

Ми маємо певне занепокоєння щодо цього, оскільки це може дати неправильний сигнал союзникам
Джош Ернест

«Президент планує підписати цю частину законодавства, ухваленого Конгресом. Але ми маємо певне занепокоєння щодо цього, оскільки це може дати неправильний сигнал союзникам, тому що це включає деякі санкції, які не обговорювалися під час нинішніх консультації», – говорить Ернест.

Джон Бейнер
Джон Бейнер

У Конгресі і республіканці, і демократи, зокрема, спікер Палати представників Конгресу Джон Бейнер, закликали президента підписати закон, що передбачає і допомогу Україні, і нові санкції проти Росії.

І представники Білого дому, і сам Барак Обама багато разів наголошували, що запроваджувати нові санкції США проти Росії односторонньо, без узгодження з Європейським союзом, неприпустимо, бо це зруйнувало б наявну коаліцію США і ЄС у цьому питанні, та стало б перемогою для президента Росії Володимира Путіна, який намагається розколоти трансатлантичну єдність.

Також в адміністрації президента зазначали, що не планують передавати Україні летальну зброю, обмежуючись лише засобами захисту.

Ухвалений Конгресом закон передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова, бронебійна зброя чи протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати та системи захищеного зв’язку, а також військовим навчанням.

Військова допомога і санкції в енергетиці

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Це документ також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектору, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати санкції проти іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, щодо яких США накладуть свої санкції.

Керрі побачив поступ Росії

Джон Керрі
Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі заявив у вівторок, що побачив останніми днями ознаки «конструктивних кроків» Росії щодо України.

Упродовж останніх днів Росія зробила деякі конструктивні кроки
Джон Керрі

«Упродовж останніх днів Росія зробила деякі конструктивні кроки. Є певні ознаки, що є лінія контролю переговорів чи спокій, який спостерігається у багатьох місцях. Відведення своїх людей, це також є конструктивний вибір», – зазначив Керрі.

Держсекретар США також висловив сподівання, що такий поступ триватиме і повторив, що санкції Заходу проти Росії були запроваджені для того, щоб змусити Москву припинити втручання в Україну. За його словами, майбутнє цих санкцій залежить від вибору, який зробить президент Росії Володимир Путін.

Лавров хоче від України визнання Криму російським

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Між тим, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, перебуваючи у Парижі, заявив, що метою санкції Заходу є зміна режиму у Росії.

Росія не тільки переживе це, але і вийде сильнішою
Сергій Лавров

«Можу запевнити вас, що Росія не тільки переживе це, але і вийде сильнішою. У нашій історії ми мали і гірші ситуації. І кожного разу ми виходили з них сильнішими», – сказав Лавров.

В інтерв’ю французькому каналу France 24 Сергій Лавров заявив, що в російської сторони немає проблем у контактах із президентом України Петром Порошенком. За його словами, «Порошенко – кращий шанс, який наразі є в України». Тим часом, Interfax цитує слова Лаврова, що Росія підтримуватиме територіальну цілісність України, якщо Київ визнає Крим частиною Росії.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Але у той же день у Брюсселі, зустрічаючись із посадовцями ЄС та НАТО, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що Крим є частиною України і висловив занепокоєння, що Росія може розмістити там ядерну зброю.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії через її дії щодо дестабілізації ситуації в Україні. За оцінками фахівців, саме це, а також падіння цін на нафту на світових ринках стало причиною обвалу російського рубля.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG