Доступність посилання

ТОП новини

США: спікер Палати представників закликає президента підписати закон про підтримку України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Спікер Палати представників Конгресу США Джон Бейнер закликав сьогодні президента Барака Обаму негайно підписати закон про накладення нових санкцій проти Росії і збільшення підтримки народові України, що був ухвалений без заперечень обома палатами Конгресу й голосами представників обох провідних партій.

Як мовиться в його відкритому листі, виступ президента України Петра Порошенка на його запрошення на спільному засіданні обох палат Конгресу у вересні досяг майже неможливого: республіканці й демократи об’єдналися задля спільної мети навіть у час конгресових виборів. Бейнер також подякував законодавцям обох партій, які працювали над законопроектом.

Учора стало відомо, що документ уже передали в Білий дім на вивчення президентові.

Документ передбачає, з одного боку, що президент США має право надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Крім того, він також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектора, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати санкції проти іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, щодо яких США накладуть свої санкції.

Для набуття чинності документ має підписати президент – або ж він може накласти на нього вето.

Тим часом і представники Білого дому, і сам Барак Обама багато разів наголошували останніми днями, що запроваджувати нові санкції США проти Росії односторонньо, без узгодження з Європейським союзом, неприпустимо, бо це зруйнувало б наявну коаліцію США і ЄС у цьому питанні і стало б перемогою для президента Росії Володимира Путіна, який намагається розколоти трансатлантичну єдність.

Ухвалення документа в обох палатах Конгресу привітали в Україні і різко засудили в Росії.

XS
SM
MD
LG