Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Росію розлучати не можна – представник МЗС Італії


Рим – Добігає кінця семестр головування Італії в Раді Євросоюзу. Результати головування у сфері зовнішньої політики італійські оглядачі вважають скромними. На тлі суперечливих позицій у Євросоюзі щодо подальших санкцій стосовно Росії останні заяви італійського керівництва залишають Рим серед західних столиць, які найбільше готові дослухатися до аргументів Кремля. Це підтвердив і виступ заступника міністра закордонних справ Італії на римській конференції, де йшлося про роль ЄС у конфлікті між Україною та Росією.

«Хто виграє від запровадження нових санкцій проти Росії? Кому піде на користь крах її економіки?» − звернувся до аудиторії Лапо Пістеллі, заступник міністра закордонних справ Італії. Він переконаний, що жодна країна не зацікавлена в економічній дестабілізації Росії.

Щоб говорити про дієвість запроваджених санкцій та оцінити ситуацію на сході України, посадовець радить дочекатися середини березня наступного року, коли завершиться дія санкційного пакету. А нині він нагадав про негативні наслідки чинних санкцій, наголосивши, що ЄС виявив незвичайну солідарність для їхнього запровадження.

Заступник міністра закордонних справ Італії Лапо Пістеллі
Заступник міністра закордонних справ Італії Лапо Пістеллі

«Звертаю увагу присутніх на наступне: відомо, що товарообіг між ЄС і Росією у 12 разів перевищує товарообіг між США і Росією. Так ось, за останні сім місяців товарообмін між Євросоюзом та Росією зменшився на 20 відсотків, тоді як між США та Росією збільшився на 12 відсотків. Коментарі тут не потрібні, − сказав Лапо Пістеллі, віце-міністр закордонних справ Італії. − Ми платимо ціну за політичний вибір, але це не триватиме вічно, бо санкції не є самоціллю, це лише інструмент тиску, щоб спробувати змінити поведінку (Росії − ред.)».

«Зброя нікому не потрібна»

На думку італійського дипломата, обидві сторони конфлікту докладають справжніх зусиль для дотримання перемир’я на Донбасі. За словами Лапо Пістеллі, Євросоюз працює для активізації діалогу та поліпшення ситуації, щоб зберегти життя людей. Отож, «зброя нікому не потрібна», сказав він, коментуючи готовність Польщі допомогти Україні озброєнням. Як пропонує дипломат, усі країни ЄС повинні розпочати дебати стосовно стратегії у східному напрямку, яка б не обмежувалася Києвом чи Мінськом, а сягала і Москви.

«Перед новим складом Єврокомісії постає не дилема, а два ключових завдання. Перше – короткострокове − як долати українську кризу. І друге − на довгий термін − як розв’язувати російське питання. Пам’ятаємо, що сталося за останні півстоліття: ми почали із укладання з Росією партнерських угод, просували Москву на переговорах до міжнародних організацій... Зводити нині новий мур або робити щось інше, що відділятиме Євросоюз від Росії, неможливо. Тож, ми повинні якимось чином залучати Москву», − сказав заступник керівника МЗС Італії Лапо Пістеллі.

Рим проти нових санкцій

До України одна з ключових вимог: реформи, реформи, реформи. «Італія та ЄС відкриті до будь-яких дипломатичних форматів подолання конфлікту, ми також готові підтримувати Київ на шляху демократичних реформ», − зазначив італійський посадовець.

Минулого тижня у Брюсселі прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці виступив категорично проти подальших санкцій. Він додав, що попередню позицію стосовно російського питання слід переглянути.

Інтересами Росії Рим активно переймається і на неофіційному рівні. Минулого тижня з приватним візитом у Москві побував колишній прем-єр Італії та екс-голова Єврокомісії Романо Проді. Нині його розглядають як одного з претендентів на посаду президента Республіки.За повідомленням російських агенцій, Романо Проді зустрівся з Володимиром Путіним та обговорив стан італійсько-російських відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG