Доступність посилання

ТОП новини

Росія: прихильники Навального переносять мітинг на його підтримку


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

У Росії прихильники опозиційного діяча Олексія Навального перенесли на завтра планований мітинг на його підтримку в центрі Москви після того, як раніше сьогодні суд у столиці країни переніс на цей же день оголошення вироку йому й його братові.

Протягом кількох годин понад чотири тисячі людей відзначилися у фейсбуці, що прийдуть 30 грудня на мітинг на Манежну площу під стінами Кремля.

Раніше і мітинг, і оголошення вироку планувалися на 15 січня наступного року. Але Замоскворецький суд Москви заявив, що «вирок уже готовий» і його оголосять уже завтра.

Олексія Навального звинувачують у Росії у двох справах про розкрадання коштів у шахрайстві в особливо великих розмірах і у відмиванні частини суми. Слідчі вважають, що він викрав близько 31 мільйона рублів (понад 8 мільйонів 350 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом) у державної деревообробної компанії «Кіровліс» і в російського підрозділу французької косметичної компанії «Ів Роше». За першою з цих справ Навальний уже засуджений і нині перебуває під домашнім арештом від лютого. У другій справі співвідповідачем є також брат Навального Олег. Державне звинувачення просить засудити Олексія Навального за сукупністю двох справ до 10 років позбавлення волі, його брата Олега – до 8 років.

Прихильники Навального, які вважають ці звинувачення політично мотивованими, раніше створили у фейсбуці групу з анонсом акції на підтримку політика 15 січня на Манежній площі в центрі Москви біля Кремля. Тисячі людей зголосилися прийти на цю акцію. «Роскомнагляд» на вимогу Генеральної прокуратури заблокував сторінку. Компанії Facebook і Twitter заявили, що не будуть блокувати наступні групи прихильників опозиціонера, незважаючи на загрозу повної заборони їхніх соціальних мереж на території Росії.

XS
SM
MD
LG