Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували автентичні колядки краю


У Дніпропетровську презентували унікальні колядки краю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

У Дніпропетровську фольклористи й виконавці фольклорно-обрядового театру «Родослав» презентували унікальні колядки, записані на теренах краю, в старовинній манері виконання. Як розповіли фольклористи й виконавці, під час експедицій селами, колишніми козацькими слободами краю їм вдалось записати понад 25 автентичних колядок, найдовша з яких складається з більш ніж 30 куплетів. Збирання унікальної пісенної спадщини регіону, зазначають вони, триває. Крім того, фольклористи досліджують давні символи, закладені в народних піснях зимового циклу, як-то «червоне вино», «зелене вино», «три берези» тощо.

За словами мистецтвознавця, керівника театру «Родослав» Наталії Онищенко, традиції відзначення свят зимового циклу на Подніпров’ї відрізняються від тих, що притаманні іншим регіонам, крім того, дещо різняться різдвяно-новорічні традиції в Лівобережній й Правобережній частинах краю, зокрема на Правому березі збереглася традиція «рождествувальних» пісень.

«Вранці 7-го січня ходили ватаги із зіркою і виконували пісень у такій, церковній манері, це пісні про Діву Марію, Ісуса, про Господа-Бога, створення світу. Це навіть не колядки, а саме церковні пісні. На жаль, зараз у нас уже все переплуталось – рождествувальні пісні, колядки, щедрівки, йорданські пісні, Новий Рік, Різдво, Маланка. Хотілось би, щоб люди робили це правильно. А ще – цікавились у своїх бабусь та дідусів, як це робилось колись», – зазначає дослідниця.

Народні пісні козацьких слобод Придніпров’я претендують на внесення до списку об’єктів світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG