Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ розповідає про частину російського «гумконвою»


Машина одного з попередніх «гуманітарних конвоїв» Росії, незаконно введених на Донбас, архівне фото
Машина одного з попередніх «гуманітарних конвоїв» Росії, незаконно введених на Донбас, архівне фото

Спостережна місія Організації з безпеки і співпраці в Європі на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області повідомила сьогодні про обставини введення в Україну частини останнього наразі російського «гуманітарного конвою».

Як мовиться в повідомленні, ця частина ввійшла в Україну вчора вранці через пункт пропуску «Донецьк» і складалася з 62 автомашин: 53 вантажівок, 2 машин супроводу, 1 ремонтної машини, 5 допоміжних і 1 швидкої допомоги. На вантажівках був напис, що це «гуманітарна допомога» з Росії. Машини відкривали і оглядали російські прикордонники й митники, але українських, які чергують на цьому пункті пропуску з метою оформлювати такі «конвої», при цьому не було помічено, заявили спостерігачі.

На зворотному шляху в ніч на сьогодні українські представники взяли участь в огляді машин, які поверталися до Росії, мовиться в повідомленні.

Це була половина з останнього наразі, вже 11-го російського «гуманітарного конвою», незаконно, як і всі попередні, введеного Росією в Україну. Ще 62 машини ввійшли через пункт пропуску «Матвеєв Курган», де спостерігачів ОБСЄ Росія відмовляється приймати.

Як повідомляв речник антитерористичної операції Андрій Лисенко, «представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не брали участі в переміщенні вантажу, український зведений підрозділ здійснив лише візуальне спостереження за проходженням вантажівок через державний кордон, не маючи змоги виконати контрольні функції».

Міністерство надзвичайних ситуацій Росії, зі свого боку, повідомило, що на зворотному шляху «в тому, що машини повернулися порожніми, переконалися представники прикордонної та митної служб України, а також журналісти, які були допущені на два прикордонні пункти пропуску – «Донецьк» і «Матвеєв Курган».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

В Україні звертають увагу, що щоразу після введення чергового «конвою» сепаратисти посилюють обстріли й напади на українські позиції, і заявляють, що цими колонами на захоплені сепаратистами території доставляють такі вантажі, як боєприпаси, сухі пайки і зброю. Крім того, українська сторона заявляла, що ці машини раніше вивозили до Росії викрадене на Донбасі заводське обладнання чи тіла вбитих росіян.

Росія стверджує, що йдеться тільки про такі гуманітарні вантажі, як продукти, медикаменти, електрогенератори тощо.

XS
SM
MD
LG