Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі спеціальний пропускний режим – на лінії зіткнення


З 11 січня виїхати і в’їхати на території, підконтрольні бойовикам, можна лише за спеціальними перепустками

У зону, підконтрольну бойовикам на Донбасі, зі сторони українських військових віднині можна в’їхати лише за спеціальними перепустками, заявили Радіо Свобода у штабі антитерористичної операції. При виїзді з районів, підконтрольних сепаратистам, громадянин відповідно також має продемонструвати військовим перепустку, стверджують у штабі. Водночас, за даними жителів прифронтових територій, спеціальних документів на блокпостах від них поки що ніхто не вимагав. У штабі АТО кажуть про кілька днів перехідного режиму і радять місцевим жителям подбати про перепустки заздалегідь.

Перепоною для тероризму і контрабанди називають у штабі АТО новий режим пропуску на лінії зіткнення. Керівник прес-центру штабу Роман Туровець відкидає тезу про те, що режим запровадили спонтанно і нагадує заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова, який іще у грудні пообіцяв посилити контроль у зоні бойових дій на Донбасі.

«У нас на сьогодні кордон між Україною і Росією не контролюється, а це – кількасот кілометрів, – розповідає Роман Туровець. – Відповідно, до сьогодні ми мали ситуацію, коли людина, яка має якісь злі наміри, з території Російської Федерації проникає на територію окуповану, а потім спокійно проникає далі в Україну. Це можуть бути і контрабандисти, і терористи, і злочинці – це питання було неконтрольоване. Сьогодні це питання вирішили взяти під контроль».

Оформлення перепустки триватиме до 10 днів

Речник штабу АТО пояснює: спеціальні перепустки потрібні тим, хто в’їжджає і, відповідно, виїжджає із територій, наразі підконтрольних проросійським бойовикам. Таких транспортних коридорів із пунктами пропуску нині сім. Подати документи на перепустку можна у цих пунктах або надіслати поштою. Крім того, у чотирьох населених пунктах – Старобільську, Дебальцевому, Новій Веселівці і Маріуполі – при райвідділах МВС діють координаційні групи, куди також можна звернутися за оформленням перепустки.

«Так званий «в’їзд у зону АТО за перепустками» – це стосується території, яка не контролюється Україною. А так в’їзд у зону у АТО – наприклад, якщо ви їдете з Києва – будь ласка, проїжджайте», – каже Роман Туровець.

Щоб отримати перепустку на в’їзд і подальший виїзд із підконтрольних бойовикам районів, людина повинна подати наступний пакет документів: заяву з описом маршруту пересування і тривалістю перебування у пункті призначення, паспортні дані, а також копію документа, який підтверджує необхідність в’їзду на окуповану територію (наприклад, підтвердження проживання у цій зоні). Тривалість оформлення перепустки – до 10 днів. Речник штабу АТО Роман Туровець каже: передбачений і прискорений режим видачі перепустки за умови надзвичайної ситуації.

«Передбачений варіант видачі перепусток протягом доби. Наприклад, якщо помер хтось із родичів, у разі хвороби тощо. Якщо людина має підтверджувальні документи, у телефонному режимі отримує від координаційної групи дозвіл і тоді її пропускають», – додає керівник прес-центру.

Станом на неділю, низка опитаних Радіо Свобода жителів прифронтових районів, повідомляли, що ані у них, ані у їхніх родичів чи знайомих українські військові не вимагали спеціальних перепусток – на блокпостах на лінії зіткнення традиційно перевіряли лише паспорт. У штабі АТО водночас кажуть: допускають поблажливість із боку українських військових у перші кілька днів дії режиму. Але надалі радять дбати про в’їзд і виїзд із окупованих бойовиками районів на Донбасі заздалегідь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG