Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада оголосила попередження телеканалу «Інтер» – Артеменко


«Інтер» заявляє, що законних підстав для попередження немає

Яна Борщ

Телеканал «Інтер» отримав попередження від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Це рішення ухвалили в Нацраді через транслювання «Блакитного вогника» з Росії у Новорічну ніч. Експерти говорять, що таке рішення, можливо, суперечливе з точки зору закону, але правильне з точки зору моралі.

Отримання трьох попереджень дає Нацраді право подати до суду про позбавлення каналу ліцензії, говорить голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. Якщо в діяльність ЗМІ втручаються державні органи, то це наслідок того, що саморегуляція каналу не працює, зазначає він. Але, за словами голови Нацради, громадськість зреагувала на новорічне транслювання одразу.

«Отримали 254 листи за майже три дні. Лише три з них підтримували канал, мовляв, хай крутять все, що хочуть. Решта глядачів виступили з різними пропозиціями про вжиття різних заходів від попередження до позбавлення (ліцензії)», – говорить Артеменко.

Можуть виникнути питання з точки зору права

Це попередження буде викликати запитання з юридичної точки зору, вважає головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова. За її словами, юридично «Інтер» не порушив нічого своїм новорічним ефіром, але керівництво каналу мало б керуватися якимись моральними принципами у своїй діяльності.

Питання з точки зору права до цього рішення можуть бути, але етично я його розумію і підтримую
Наталія Лігачова

«З точки зору не букви закону, а духу закону, така позиція була б, принаймні, зрозуміла. Краще було б, якби телеканали і, зокрема «Інтер», розуміли самі, що у період фактичної війни Росії з Україною, і тим більше масштабної інформаційної війни, не є правильною демонстрація цих облич. На жаль, це не розуміє не тільки канал «Інтер», а й інші канали. Безумовно, Нацрада як орган, що має захищати інтереси суспільства і держави, мала б на це реагувати. Я вважаю, що питання з точки зору права до цього рішення можуть бути, але етично я його розумію і підтримую», – говорить Лігачова.

Треба посилювати відповідальність законодавчо

Далі будемо посилювати відповідальність і законодавчо. Якщо ЗМІ робитимуть героями культури україноненависників і символів країни окупанта
Вікторія Сюмар

Підтримала рішення Нацради голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. На своїй сторінці у соціальній мережі Сюмар написала: «Рішення Нацради по https://www.youtube.com/watch?v=TOFw5YSILE« Інтеру» – оголосити попередження і провести перевірку. Одноголосно. Після звернення секретаря РНБО та представників громадських організацій. Далі будемо посилювати відповідальність і законодавчо. Якщо ЗМІ робитимуть героями культури україноненависників і символів країни окупанта, розміщуючи їх у прайм року чи взагалі в ефір».

Водночас на телеканалі «Інтер» закиди на свою адресу відкидають. На сторінці у Facebook канал заявляє: «Будь-яких порушень українського законодавства під час мовлення телеканалу не було. Законних підстав для винесення рішення про попередження немає. Рішення стосовно «Інтеру» телеканал розцінює як прийняте поза межами правого поля. «Інтер» залишає за собою право відстоювати правоту у законний спосіб».

Для кращого регулювання роботи українських медіа Нацрада звернулась до Верховної Ради щодо збільшення повноважень, для того, щоб мати змогу припиняти трансляцію каналів, які порушують законодавство, одночасно з поданням до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG