Доступність посилання

ТОП новини

Це ганьба військовому командуванню – Бутусов про зміни в Донецькому аеропорту


Підрозділ безпілотної авіації «Армія SOS» веде повітряну розвідку в Донецькому аеропорту 15 січня 2015 року
Підрозділ безпілотної авіації «Армія SOS» веде повітряну розвідку в Донецькому аеропорту 15 січня 2015 року

Територія підконтрольна українським армійцям скорочується. У «кіборгів» понад десяток поранених

Київ – Ситуація в Донецькому аеропорту ускладнюється. У «​кіборгів»​ у п’ятницю нові жертви й поранені. Бойовики під час однієї з атак застосували газ. За словами помічника міністра оборони Юрія Бірюкова, зараз у терміналах чи не найжорсткіші бої . У штабі АТО заявляють, що українські військові продовжують контролювати територію, водночас експерти вважають, що силовики опинились у важкому становищі через прорахунки командування.

У РНБО повідомили, що у п’ятницю впродовж дня бойовики не припиняють спроб вибити армійців із приміщення нового терміналу. Окрім танків, важкої артилерії та стрілецької зброї, почали застосовувати й газ. У штабі АТО спершу не змогли пояснити, що саме за речовина була використана.

Юрій Бірюков
Юрій Бірюков

Втім, пізніше помічник міністра оборони Юрій Бірюков пояснив, що це не була отрута, а лише димова завіса, яку бойовики використали, аби забрати з поля бою вбитих та поранених. І вона не несе загрози для життя силовиків.

«Димові шашки з хлорпікрином – це сльозогінний газ, не бойова отруйна речовина. Ми витримали цей газ на Майдані впродовж трьох місяців», – пояснює Бірюков.

Українська бронетехніка не може пробитись в аеропорт – Бутусов

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Територія, яку проводжує контролювати українська сторона впродовж останніх днів, справді скоротилась. Про це Радіо Свобода розповів журналіст Юрій Бутусов, який постійно висвітлює події, що відбуваються в зоні АТО. За його словами, під час перемир’я українська сторона втратила важливі позиції, які гарантували безпеку в аеропорту.

Відтак, тепер українська бронетехніка не може пробитись до терміналів, а суперник, навпаки, отримав можливість, практично, безперешкодно бити по позиціях «кіборгів». Винними в цьому Бутусов називає командування антитерористичної операції, яке знало, що сепаратисти готуються до атаки, однак не завадило їм зайняти вигідні позиції.

«Всі про це писали, кричали, але командування АТО просто собі дивилося. І зараз знову сидить і чекає, якого ж ще їм «пинка» дадуть у соціальних мережах. Це просто ганьба військовому командуванню, не більше того. Цим вони погіршили ситуацію дуже суттєво», – вважає журналіст.​


Родичі бійців повідомляють про оточення в аеропорту

Журналістам Радіо Свобода не вдалось зв’язатись з бійцями, які зараз тримають оборону в аеропорту, однак останню інформацію звідти ми отримали від родичів «кіборгів». Як розповіла дочка бійця третього батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, Марія Гриник, її батько зараз в оточенні. За ними залишається зовсім незначна територія в новому терміналі. Поранених поки що не вдалось вивезти. Також є нестача боєприпасів. Однак, зброї складати ніхто не збирається. Силовики чекають на підмогу.

«Ще вчора ввечері вони контролювали одну десяту аеропорту. Сьогодні вони сидять на клаптику території п’ятдесят на п’ятдесят метрів. Вони сидять, зажаті в кільці. Під ними бойовики, над ними бойовики. Їм ніхто нічого не обіцяє і що найстрашніше: ніхто не хоче допомагати і ніхто не звертає уваги», – розповіла дочка військовослужбовця.

За інформацією Юрія Бірюкова, в аеропорту вже двоє загиблих, ще одинадцять бійців зазнали поранень.


На цю ж тему:

16.01.2015
Донецький аеропорт – це як Брестська фортеця – Мочанов

«В аеропорту жодної паніки, жодної істерики. Умудряються жартувати. Люди осмислено розуміють, що роблять» далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG