Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія під Волновахою. Російський телеканал використав підставну особу?


Слова цієї особи використовують для нав’язування версії, що трагедія сталася від вибуху протипіхотної міни.

Російський канал «Россия-1» знову звертається до теми трагедії під Волновахою в Україні на Донбасі, що сталася 13 січня, коли ракета влучила у пасажирський рейсовий автобус. В результаті, за даними МВС України, загинуло 12 осіб і 18 зазнали поранень. В одному із сюжетів телеканал поширив розповідь постраждалої, ім’я та прізвища якої немає в офіційному списку МВС України.

Російський канал «Россия-1» цими днями показує сюжет, в якому кореспондент каналу нібито спілкується з постраждалою, яка розповіла, що не чула обстрілу біля блокпосту у день трагедії. На відео жінка з перев’язаною рукою та головою на ім’я Сніжана Карпека. Її розповідь іде одразу після слів експерта про те, що біля автобуса буцімто розірвалась протипіхотна осколкова міна МОН-50 або ОЗМ-72.

«Слова очевидців підтверджують цю версію: «Саме обстрілів я таких не чула, саме «хлопок», тільки автобус повернув, і цим «хлопком» відштовхнуло автобус... повибивало вікна», – розповіли у сюжеті.

ГУ МВС України у Донецькій області опублікувало список імен і прізвищ загиблих та поранених на офіційному порталі, всього йдеться про 30 осіб.

«13 січня 2015 року під час артобстрілу на пункті пропуску, на автошляху «Слов’янськ-Донецьк-Маріуполь» загинули 12 осіб, які перебували в автобусі сполученням Златоустівка-Донецьк. Ще 18 жителів Донецької області були поранені. Наводимо докладний список, щоб рідні отримали офіційну інформацію про своїх близьких людей», – йдеться у повідомленні.

У цьому списку не фігурує Сніжана Карпека, яку представили журналісти «Россия-1» як свідка і постраждалу у трагедії.

Відсутність такого свідка у списку із 30 осіб прокоментувала для Радіо Свобода виконуюч обов’язків керівника прес-служби ГУ МВС у Донецькій області Вікторія Гуц.

«У нас такі дані. Ті хто були у нас в Волновасі, ті кого ми оглядали, я можу говорити тільки про тих, із ким працювали наші співробітники, інших джерел у нас немає. Я не можу вам сказати нічого про російські ЗМІ, в нас є наша інформація, вона є офіційною, будь-яке інше джерело я не можу коментувати», – наголосила Вікторія Гуц.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, які 13 січня відвідали місце загибелі цивільних людей в автобусі, що потрапив під обстріл неподалік Волновахи на Донеччині, засвідчили, що осколкові пошкодження автобуса відповідають тому, що поруч із ним вибухнула ракета.

Спостерігачі були присутні при тому, як із автобуса діставали два з тіл загиблих. Місце вибуху ракети, за їхніми оцінками, було метрів за 12–15 збоку від автобуса.

Момент вибуху біля автобусу під Волновахою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 12 людей убито
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

15.01.2015
Вони панічно брешуть – боєць про заяви «ДНР» щодо автобуса під Волновахою

«Докучаєвськ – це в них військова база. Не тільки артилерії вистачає, у них в листопаді стояв ракетний комплекс «Точка У» далі
13.01.2015
Трагедія біля Волновахи. Бойовики заплуталися у версіях

Від влучення ракети в рейсовий пасажирський автобус загинуло 11 і поранено 17 цивільних осіб далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG