Доступність посилання

ТОП новини

Контрнаступ «кіборгів» зламав плани Росії про сильну позицію на мирних переговорах – експерт


«Москва думала, що Україна проситиме Росію і бойовиків, ледь не благатиме про мирні переговори. Але цей план не подіяв»

Київ – Останні події в районі Донецького аеропорту та на Донбасі загалом свідчать, що з Києва пішла у наступ «партія війни», й такий наступ нібито приурочили саме до засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке має відбутися сьогодні. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії із прямим звинуваченням Києва у зриві Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Тим часом МЗС України відповіло: якщо Москва дійсно прагне миру, нехай забезпечить припинення вогню з 19 січня. Політичний експерт Олексій Голобуцький переконаний, що Росія просто прорахувалась, коли думала, що Україна так просто здасть Донецький аеропорт.

– Що означають ці заяви МЗС Росії та Кремля? Чи є в Москви підстави звинувачувати Київ у зриві мінських угод і чому Росія обрала таку тактику?

– Москва не міняє своєї поведінки, вона і далі проводить достатньо підлу тактику, яку розпочала з початком активних бойових дій на Донбасі, проводить бойові дії по всій лінії фронту, а потім ще в чому звинувачує Україну. Найімовірніше, Росія хотіла вийти на переговори з сильною позицією, бо була інформація про те, що був наданий наказ захопити Донецький аеропорт протягом декількох днів, але судячи з усього, це не вийшло. Українське командування ухвалило рішення контратакувати. Тому Москва думала, що Україна проситиме Росію і бойовиків, ледь не благатиме про мирні переговори. Але цей план не подіяв, і ймовірно, саме Україна тепер може вийти на переговори з позиції сильної сторони.

– Позиція росіян дипломатична та інформаційна доволі потужна. Сьогодні має відбутися засідання глав МЗС Євросоюзу щодо Росії. Чи здатна взагалі Європа відповісти на чергове загострення ситуації на Донбасі?

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

– Європа відповідає як може, зважаючи на те, що розуміння того, що відбувається в Україні у європейців настає тільки зараз. Для багатьох країн Європи ми все-таки знаходимось на периферії, і політична російська пропаганда, яка працює з політичними і економічними силами в Європі, не дає часом можливості європейцям задуматись над тим, що це загрожує Європі в цілому. Але думаю, що таке розуміння прийде, і в тому числі до лідерів усіх європейських країн. Думаю, варто очікувати подальших жорстких заяв і конкретних дій. Ми бачимо, що санкції діють і настільки сильно, наскільки в самій Європі і не сподівались.

– За попередніми даними, Рада ЄС може розглянути сьогодні питання про визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Чи зміниться щось від того, що проросійських бойовиків визнають терористами?

– Це питання дуже важливе, бо виключає їх (бойовиків – ред.) з переговорного процесу і ставить Росію перед вибором – далі наполягати на їхній участі і ставати в очах усього світу прихильником терористичних організацій, чи самій вийти на арену (чого добивається і світ, і Україна) як переговорник, що є організатором всієї цієї агресії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG