Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії зробили «свої висновки» із трагедії у Донецьку


Бойовики угруповання «ДНР» біля обстріляного тролейбусу. Донецьк, 22 січня 2015 року
Бойовики угруповання «ДНР» біля обстріляного тролейбусу. Донецьк, 22 січня 2015 року

ОБСЄ і речник Держдепартаменту США не називали винних у трагедії в Донецьку. Це стало приводом для спекуляцій у російських мас-медіа

У російських та проросійських ЗМІ своє трактування звіту моніторингової місії ОБСЄ та заяви спікера Держдепартаменту США Джен Псакі, що стосуються обстрілу тролейбуса у Донецьку і загибелі цивільних.

23 січня на каналі Міністерства оборони Росії «Звезда» вийшов сюжет із заголовком: «ОБСЄ: вогонь по зупинці вели з боку Києва», тобто так журналісти каналу трактують звіт спеціальної моніторингової місії.

Російський «5-й канал» випустив сюжет, у якому ведуча повідомляє, що зі звіту ОБСЄ випливає, що стріляли по тролейбусу з боку українських силовиків. «Росія виступає за ретельне і об’єктивне розслідування. Оскільки в Міністерстві оборони України вже, звичайно, все для себе вирішили, звинувативши «ополченців» у спланованій «жахливій провокації». Тоді як факти на етапі попереднього розслідування говорять про інше: зупинку обстріляли українські силовики, імовірно з міномета», – повідомляють на російському «5-му каналі».

Однак, у звіті ОБСЄ нічого про українських силовиків не сказано.

Ще одна цитата цього ж каналу – там заявляють, що у ситуації з обстрілом громадського транспорту у Донецьку все «абсолютно зрозуміло». «Просунуті, «демократичні» країни, як і раніше, звинувачують у тому, що відбувається, «ополченців». Чергова трагедія. Здавалося б, ну, тут-то все ясно: показання свідків, які вижили, абсурдність звинувачень на адресу «ДНР». Але експерти ОБСЄ, сидячи в Києві, знову сумніваються».

Журналісти цього ж каналу, зробили висновок, що влада США не бачить у даній трагедії «пресловутый русский сепаратистский след». Так вони трактували заяву речника Держдепартаменту США Джен Псакі про те, що треба дочекатись результатів розслідування.

«Не звинуватили «ополченців», фактично визнали провину української армії – так деякі журналісти розшифрували офіційний коментар представника Держдепартаменту США. На брифінгу у Вашингтоні Джен Псакі обмежилася лише короткими репліками, наприклад: «почекаймо на результати розслідування». І саме подібні фрази дозволили ЗМІ Росії дійти висновку , що навіть американська влада в даному трагічному випадку не бачить «пресловутого русского сепаратистского следа».

У мережі доступний ролик виступу Джен Псакі на брифінгу 22 січня, а також її коментарі з приводу трагедії у Донецьку. Спікер заявила, що США засуджують дії, внаслідок яких загинули мирні громадяни, однак наголосила, що не буде спекулювати на дану тему, адже досі не відомі результати розслідування.

(Питання про трагедію у Донецьку з 31 хвилини 27 секунд)


Останнім часом на Донбасі зросла кількість обстрілів, через які гинуть мирні жителі. 22 січня внаслідок обстрілу зупинки громадського транспорту в Донецьку загинули, за даними ОБСЄ, 8 людей, ще 13 були поранені. Також цього тижня у результаті обстрілу міста Дебальцева в Донецькій області загинули три людини. 13 січня під Волновахою, що на Донбасі, внаслідок артобстрілу блокпосту, біля якого стояв рейсовий пасажирський автобус сполученням Донецьк-Златоустівка, загинули 13 осіб і понад півтора десятка отримали поранення.

22 січня на сайті ОБСЄ представили звіт спостерігачів спеціальної моніторингової місії цієї організації в Україні. Представники ОБСЄ повідомляють, що у тролейбус на Донбасі стріляли з північно-західного напрямку. За результатами дослідження двох кратерів від вибухів вони також визначили, що, найімовірніше, це був обстріл із мінометів чи гармат.

22.01.2015
ГПУ порушила справу за статтею «тероризм» через обстріл зупинки в Донецьку

«Зброя була використана бойовиками умисно саме проти цивільного населення» далі
21.01.2015
ОБСЄ: Дебальцеве обстрілювали «Градами» з підконтрольної «ДНР» Горлівки

Внаслідок обстрілу Дебальцева загинули три особи, зокрема 12-річний хлопчик далі
17.01.2015
Спостерігачі ОБСЄ: автобус під Волновахою був обстріляний із боку сепаратистів

Експерти оглянули загалом п’ять із цілої низки кратерів від вибуху ракет, серед них і розташований за 10 метрів від потерпілого автобуса далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG