Доступність посилання

ТОП новини

Зимова сесія ПАРЄ: на Росію посилять тиск?


Атака Маріуполя може стати вирішальною у продовженні санкцій щодо російської делегації в ПАРЄ

Страсбург – Зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи починається у понеділок, 26 січня у Страсбурзі. Критична ситуація в Україні, так само, як і пов’язане з нею питання продовження санкцій щодо російської делегації – серед головних тем сесії. Вплив на обговорення цих питань також матиме відмова Росії звільнити українську льотчицю, народного депутата та члена делегації в ПАРЄ Надію Савченко, яка мала б брати участь у сесії.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд суботню атаку сепаратистів на Маріуполь назвав обурливим порушенням Мінского протоколу. Він закликав сепаратистів продовжити переговори, а не це безглузде кровопролиття. «Режим припинення вогню повинен дотримуватися», – резюмує голова Ради Європи.

Як відомо, реакцією ПАРЄ на незаконну анексію Криму в квітні минулого року було позбавлення делегації Росії права голосу. На нинішній сесії та на тлі останніх подій в Україні, це покарання можуть продовжити, за що вже виступила низка країн, зокрема, Нідерланди.

Як кажуть експерти, суботнє криваве бомбардування кварталів мирних жителів Маріуполя може відіграти вирішальну роль у продовженні позбавлення повноважень російської делегації в ПАРЄ.

Захищену конвенцією Надію Савченко слід звільнити – речник МЗС Бельгії

Гендрік Ван де Велде, речник міністерства закордонних справ Бельгії, яка нині головує у Комітеті міністрів Ради Європи також пояснює Радіо Свобода, що на рішення щодо повноважень делегації Росії можуть вплинути «справа Надії Савченко» і, особливо критична ситуація в Україні.

Постане питання подальшої долі повноважень російської делегації: чи будуть вони прийняті та чи повернуть їм право голосу. Важливо те, що Надія Савченко, яка є громадянкою України і, як кожен депутат Ради Європи, має бути захищена конвенцією
Гендрік Ван де Велде

«Постане питання подальшої долі повноважень російської делегації: чи будуть вони прийняті та чи повернуть їм право голосу. Важливо те, що Надія Савченко, яка є громадянкою України і, як кожен депутат Ради Європи, має бути захищена конвенцією. Доведених звинувачень проти неї немає, тож вона має бути звільнена. Для цього є достатньо причин та юридична база. Ми сподіваємося, що це почують», – каже представник бельгійського головування у Комітеті міністрів Ради Європи.

Минулого тижня і голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Анн Брассер звернулася до спікера Державної Думи Росії Сергія Наришкіна з проханням якомога швидше звільнити українську льотчицю, депутата Верховної Ради і члена делегації України в ПАРЄ Надію Савченко.

При цьому, Анн Брассер закликала зробити це швидко, щоб дозволити їй бути присутньою на сьогоднішньому відкритті січневої сесії Асамблеї.

Звільнення Савченко, тиск на Росію та збереження пакету санкції щодо її делегації також є одним із завдань представників України в ПАРЄ. Однак, на думку українського дипломата, голови правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука, ці дві теми – поверхневі, а делегатам від України слід особливо зосередитися на чиненні ширшого санкційного тиску на Росію, аж до виключення її з Ради Європи.

«Батіг та пряник для Росії»

Російською агресією зруйнована вся європейська архітектура безпеки й співробітництва, зруйновано базові європейські цінності й цілі, які 20 років визначали напрямок розвитку Європи
Василь Філіпчук

«По суті, російською агресією зруйнована вся європейська архітектура безпеки й співробітництва, зруйновано базові європейські цінності й цілі, які 20 років визначали напрямок розвитку Європи. Українська делегація мала б зараз пропонувати ширшу дискусію щодо того, яким має бути наш європейський континент після того, як нам рано чи пізно вдасться завершити війну і відстояти свою цілісність та незалежність. І як зараз використовувати всі історичні інструменти, включно із Радою Європи, для того, щоб сильніше тиснути на агресора».

З іншого боку, каже експерт, Москві треба продемонструвати не лише «батіг, але й пряник», тобто, у загальноєвропейському контексті пропонувати їй позитивні сценарії на випадок виконання низки умов. Тож, на думку Філіпчука, Україна у Страсбурзі має запропонувати свій власний порядок денний.

Ніколи раніше в цьому конфлікті, зобов’язання, взяті на себе зацікавленими сторонами, не були так віддалені від реальної ситуації в зоні конфлікту
Дідьє Рейндерс

Напередодні Дідьє Рейндерс, віце-прем’єр-міністр та голова дипломатичного корпусу Бельгії, яка наразі головує в комітеті міністрів Ради Європи, заявив, що він «в шокований вбивчим та руйнівним спалаху збройного насильства щодо цивільних осіб в Східній Україні. Ніколи раніше в цьому конфлікті, зобов’язання, взяті на себе зацікавленими сторонами, не були так віддалені від реальної ситуації в зоні конфлікту».

Представник Бельгії нагадує, що припинення вогню вздовж лінії зіткнення неможливе доки не припиниться підтримка незаконних збройних угрупувань, допомогою та військовою технікою, які безперешкодно надходять до зони конфлікту.

Водночас, незважаючи на нинішні складні умови, Україні необхідно продовжувати зміцнення демократії, верховенства права і прав людини, заявляють у бельгійському головуванні в Комітеті міністрів Ради Європи. У цьому сенсі, щойно ухвалений новий план дій Україна-Рада Європи на наступні два роки, на думку представника Бельгії Дідьє Рейндерса, дозволить скористатися фінансуванням та експертними знаннями різних органів і структур цієї євроустанови для вирішення ключових питань у справі демократичної консолідації України, таких як конституційна і судова реформи, демократичне управління, боротьба з економічною злочинністю та захист прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG