Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі хочуть відродити свою мову. В Росії нервуються


©Shutterstock
©Shutterstock

У Москві бояться, що Білорусь розвиватиметься «за матрицею України»

Мінськ – Міністерство освіти Білорусі оголосило плани поширити використання в школах та вишах білоруської мови. Це відразу ж викликало нервову реакцію серед російських сайтів та експертів шовіністичного напрямку.

Новий міністр освіти Білорусі Михайло Журавков заявив, що історію та географію в школах треба вивчати білоруською і висловився за поступове розширення викладання рідної мови у вишах Білорусі. Міністр вже оголосив консультації з цього приводу зі вчителями.

Михайло Журавков
Михайло Журавков

«Наступного тижня ми зберемо в Мінську представників шкіл, щоб обговорити питання про викладання білоруською історії та географії. Це наше, Міністерства освіти, тверде переконання», – наголосив Журавков.
Міністр фактично виконує наказ президента Лукашенка зміцнити статус білоруської мови в освіті та в суспільстві загалом, який пролунав минулого року на тлі російської агресії в Україні.

Більшість шкіл у Білорусі за 20 років правління президента Лукашенка було переведено на російську мову викладання, білоруськомовними залишаються сільські школи та нечисленні – у містах. У російськомовних школах раніше білоруською мовою викладалися географія, історія та література Білорусі. Але 10 років тому з ініціативи адміністрації президента викладання білоруської історії та географії в російськомовних школах було переведено теж на російську мову.

Вінцук Вячорка
Вінцук Вячорка

Тепер же хочуть повернути колишню ситуацію, і нічого революційного тут немає, вважає опозиційний політик, філолог Вінцук Вячорка.

Це є сигналом у бік патріотичних сил, щоб вони сподівалися на якусь національно незалежницьку еволюцію теперішнього режиму
Вінцук Вячорка

«Це не треба розглядати як початок якоїсь білорусизації Лукашенком, – каже він. – Але це, очевидно, є сигналом у бік патріотичних сил, щоб вони сподівалися на якусь національно незалежницьку еволюцію теперішнього режиму».

Тиск влади на білоруськомовні проекти продовжується, зазначає Вячорка і наводить приклад нещодавнього суду проти мінського видавництва «Логвінов», яке позбавили ліцензії.

У Москві бояться, що Білорусь розвиватиметься «за матрицею України»

Однак навіть ці слабкі натяки на відродження рідної мови в Білорусі знайшли роздратування і навіть засудження у Росії.

Сумно констатувати, що Білорусь вірно слідує антиросійським курсом. Влада республіки йде шляхом націоналізму українського штибу
Богдан Безпалько

«Сумно констатувати, що Білорусь вірно слідує антиросійським курсом. Влада республіки йде шляхом націоналізму українського штибу. Поки це не настільки явно, але ситуація далі буде лише посилюватися», – заявив російському агентству «Регнум» заступник директора Центру україністики та білорусистики Московського державного університету Богдан Безпалько.

«Незабаром у Білорусі не залишиться російських шкіл», – заявив іншій експерт Андрій Горячев.

А інтернет-сайт із назвою «Імперія» написав, що «в Білорусі почалася чергова хвиля дерусифікації».

Білоруський політик Вінцук Вячорка називає цей російський галас випробовуванням реакції влади Білорусі та російського суспільства, спробоюзапобігти можливий рух президента Лукашенка «за матрицею України».

«Це підготовка російського суспільства до можливих (може, наразі ще немає рішень) кроків проти Білорусі незалежно від того, хто керуватиме нею, Лукашенко чи вже не він. Так, щоб тримати у стані готовності російську громадську думку», – зазначає Вінцук Вячорка.

Вінцук Вячорка вважає, що білоруська влада подібними заявами про білорусизацію хоче показати Москві, що «в разі чого», їй буде на що та на кого опертися. Але реально ослабити залежність офіційного Мінська від Москви буде дуже важко, каже він. Крім цього Вячорка не вірить, що президент Лукашенко може перетворитися на реального незалежника.


На цю ж тему:

27.01.2015
Війська Білорусі готуються до переведення на воєнний час

«Республіка Білорусь не має права ігнорувати зміни військово-політичної обстановки в регіоні» – Міноборони далі
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG